Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Okrem príbuzných obetí zasiahla tragédia na Zochovej aj svedkov a záchranné zložky. Pomáhali psychológovia
Zdielať na

Okrem príbuzných obetí zasiahla tragédia na Zochovej aj svedkov a záchranné zložky. Pomáhali psychológovia

BRATISLAVA / Uplynul týždeň od tragédie, ktorá ovplyvnila životy viacerým ľuďom - cez rodinu, priateľov, spolužiakov až po samotnú verejnosť. Tragickú udalosť prežívajú aj záchranné zložky, ktoré majú často k dispozícii po mimoriadnych zásahoch aj pomoc psychológov.

Nedeľná tragédia otriasla nie len blízkymi obetí, ktorých životy na zastávke Zochova vyhasli navždy. Trápila sa verejnosť, ale aj samotné záchranné zložky. "Nám to je veľmi ľúto, bolo to hrozné, sami kolegovia boli z toho nešťastní, tiež to ťažko znášajú všetci," povedala záchranárka.

"Na tiesňovej linke 155 máme psychológov, ktorí pomáhajú operátorom zvládnuť stres a náročné volania. Ani záchranári nie sú stroje, ale ľudia, pomoc po psychickej stránke potrebujú aj oni," vyjadrila sa hovorkyňa operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová. V tímoch posttraumatickej intervenčnej starostlivosti sú nie len psychológovia, ale aj policajti či hasiči, ktorí prešli odborným školením, čo pomáha najmä pri zložitých zásahoch. Po nedeľnom nešťastí všetky zložky analyzovali celú situáciu v rámci krízovej intervencie vo forme debrífingu, teda skupinového rozhovoru.

Podľa psychológa sa stáva, že aj svedkovia môžu po takomto type udalosti trpieť posttraumatickou stresovou poruchou. "Je nesmierne dôležité, aby aj oni dostali pomoc, aby mali k dispozícii psychológov, aby okolo nich zafungovala podporná sieť - veľa ľudí sa im ozve a podporí ich. Zážitok toho, že ten život pokračuje ďalej, je dôležitý, aby teraz prišiel," povedal psychológ Marek Madro. 

Hnev, úzkosť, strach i obavy. Každý človek vzniknutú situáciu prežíva individuálne po svojom. Stačila sekunda a vodič zmenil životy viacerým rodinám. Otázkou zostáva ako sa voči nemu zachovať. "Celá tá rodina je obeťou situácie a je to pre nich veľmi ťažké. Nemôžeme ho ospravedlňovať, ale ako spoločnosť musíme urobiť tlak, aby sa táto situácia už nikdy nemohla opakovať," dodáva Marek Madro.

Podľa Mareka Madra je dôležitá súdržnosť. Pozostalí ani priatelia by s úzkosťami nemali zostávať sami. Práve psychológovia z IPčka boli po nehode k dispozícii rodinám aj svedkom. V ostatných dňoch sa rodičia lúčili naposledy so svojimi deťmi. Podať pomocnú ruku im môže každý. "Potrebujú priestor, potrebujú aktívnu priamu konkrétnu pomoc. Navariť, priniesť niečo upečené, podporiť ich. Nevnucovať, ale dať im najavo, že keby čokoľvek praktické potrebovali, sme pripravení pomôcť," dodal Marek Madro.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy