Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Miroslav Vlček, ktorý si odpykáva 12 rokov za objednávku únosu svojej exmanželky, bol opäť pred súdom
Zdielať na

Miroslav Vlček, ktorý si odpykáva 12 rokov za objednávku únosu svojej exmanželky, bol opäť pred súdom

TRNAVA / Miroslav Vlček, ktorý si za mrežami odpykáva 12 rokov za zločin pozbavenia osobnej slobody v súvislosti s únosom jeho ex-manželky bol opäť pred súdom. Ten rozhodoval o návrhu špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica na obnovu konania v neprospech odsúdeného. Dôvodom bolo prekvalifikovanie skutku na obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy. Vlčekovi by tak hrozil prísnejší trest.

Andrea Vlčeková, matka dvoch malých detí zmizla v roku 2016 spred škôlky v Hlohovci. Uniesť ju mal už právoplatne odsúdený Vojtech Olle spolu s ďalšími dvoma zatiaľ neprávoplatne odsúdenými mužmi. Andreu mali odviesť do hangáru vo Veľkých Ripňanoch, kde mal už čakať jej ex-manžel. Ten ju mal priviazať reťazami o stoličku, zbiť ju a prinútiť prepísať podiely vo firmách. Andrea bola od únosu nezvestná. 

Zvrat nastal minulý rok, keď si v sklade vo Veľkých Ripňanoch kriminalisti všimli sud s kyselinou. V ňom našli aj kľúčový dôkaz - zubné plomby. Na Okresnom súde v Trnave vypovedali dvaja znalci. "Veľmi presvedčivo vypovedali, že výplne nájdené v tom plastovom sude vo Veľkých Rupňanoch boli zubné plomby poškodenej Andrey Vlčekovej," uviedol Daniel Lipšic, špeciálny prokurátor. 

Zhodovať sa majú s jej zdravotnou dokumentáciou. Podľa znalcov sú tieto stopy také špecifické ako odtlačky prstov. Dôkazy boli podľa Vlčeka získané protizákonne. "Keď našli ten sud, ten tam bol položený. Zaistili ho. Nakoľko ho ani nezaplombovali, dôkazy mohli manipulovať a vymeniť," uviedol Vlček. Súd napokon návrh Úradu špeciálnej prokuratúry zamietol. Prokurátor však podal sťažnosť. O veci tak bude rozhodovať Krajský súd v Trnave.

Podľa slov Daniela Lipšica, tak krajský súd musí rozhodnúť či únos, ktorý bol pôvodne kvalifikovaný ako pozbavenie osobnej slobody je vlastne totožným skutkom, ktorý viedol k zavraždeniu Andrey Vlčekovej. "My sa domnievame, že určite áno a do obnovy konania musíme ísť práve kvôli tomu, aby sme neriskovali, že v prípade podania obžaloby za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy bude trestné stíhanie zastavené z dôvodu procesnej prekážky, že už vo veci bolo právoplatne v tom istom skutku rozhodnuté," hovorí Lipšic. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy