Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bývalý starosta Záhorskej Vsi obvinený z útokov na rómskej rodiny do väzby nepôjde
Zdielať na

Bývalý starosta Záhorskej Vsi obvinený z útokov na rómskej rodiny do väzby nepôjde

PEZINOK / Starosta Záhorskej Vsi, Boris Šimkovič, do väzby nepôjde. Vo štvrtok, 29. septembra, o tom rozhodol Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Rozhodnutie sa týka aj ďalšieho obvineného, bývalého člena zločineckej skupiny takáčovcov, Erika Kaderu.

Podľa obvinenia si mal uňho starosta objednať násilné vysťahovanie rómskych rodín z obce. Brutálne útoky sa mali odohrať v rokoch 2003 a 2007.

"Môžeme potvrdiť, že medzi zadržanými je aj jedna obvinená osoba vo funkcii starostu obce," dodáva Michal Slivka. Dôvodom starostovho zadržania mali byť dlhodobé spory medzi ním a miestnou rómskou rodinou. Tie vyvrcholili v roku 2007, kedy na spiacu rodinu zaútočili neznámi páchatelia. Za útokmi mali byť takáčovci.

Spiacich ľudí napadli maskovaní ľudia drevenými palicami a železnými tyčami. Obete museli ošetriť v nemocnici. Problémy medzi nimi a starostom začali v roku 2003. Na rodinu malo byť odvtedy spáchaných viacero útokov. Podľa starostu sa rodina usídlila na obecnom pozemku a nevychádzala si s miestnymi. Zabezpečil im preto náhradný dom. Ten však mala rodina úplne zničiť. Na celú situáciu sme pýtali aj na obecnom úrade v Záhorskej Vsi.

Štáb TV JOJ sa rozprával s viacerými miestnymi obyvateľmi, ktorí na rómsku rodinu nespomínajú príliš v dobrom. Podľa ich slov sa báli chodiť po ulici. Vyhľadali sme aj príbuzných dotknutej rodiny, aby nám povedali ako to vtedy bolo, no odmietli sa s nami rozprávať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy