Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Horel prales zapísaný v UNESCO. Zrejme ho spôsobil turista špakom od cigarety
Zdielať na

Horel prales zapísaný v UNESCO. Zrejme ho spôsobil turista špakom od cigarety

NOVÁ SEDLICA / Ak by to vietor rozfúkal, máme po pralese. Dobrovoľní hasiči v najvýchodnejšej obci na Slovensku likvidovali požiar priamo v Národnej prírodnej rezervácii Stužnica, ktorá je zapísaná v zozname UNESCO.

Hasiči si spočiatku mysleli, že si z nich niekto vystrelil, no všetko bolo úplne inak. Požiar spozoroval turista na najfrekventovanejšom turistickom chodníku, ktorý vedie z Novej Sedlice na hraničný trojbod Kremenec. Okamžite o tom informoval záchranné zložky. Dobrovoľní hasiči autami dokázali prejsť iba časť cesty. Strom horel priamo v pralese Stužica. "Terénnymi autami sa tam nedá dostať, štvorkolka sa tam nedostane. Všetko len na chrbte," starosta Novej Sedlice Vasiľ Dinič hovoril o nedostupnom prostredí.

Dobrovoľníci nosili vodu v špeciálnych vakoch. "Majú asi 25 litrov, všetci piati hasiči niesli vodu až päť kilometrov. Potom sme 170 metrov od toho objavili potôčik, odtiaľ sme ich plnili, na hasenie sme použili asi tisíc litrov vody," uviedol Michal Zimovčák z DHZ Nová Sedlica a priblížil techniku záchrany pralesu: "Robili sme to kyvadlovo. Dvaja hasili a traja nosili vodu. Strom už bol v značnom štádiu horenia. Museli sme ho zrúbať a 10 metrov okolo neho hasiť všetko."

Za požiar navyše zrejme môže návštevník Polonín. "Bol pekný slnečný deň, obyčajne, keď tam vznikne požiar, tak z blesku, za daždivého počasia. Vtedy je malá pravdepodobnosť, že sa môže rozšíriť. Zrejme to bol návštevník, turista, ktorý si tam asi zafajčil a nedopalok hodil do dutiny stromu," odhadol riaditeľ správy Národného parku Poloniny Miroslav Buraľ.

Zásah trval takmer sedem hodín. Dobrovoľní hasiči sa do terénu vrátili krátko pred polnocou. O pár hodín neskôr už ale vyrážali znova. V koreňoch stále tlelo a na tom istom mieste začalo horieť zas. "Nie je to bežný hospodársky les, je to národná prírodná rezervácia, v tomto prípade dokonca svetové prírodné dedičstvo, takže o to dôležitejšie bolo, že požiar sa nerozšíril," dodal Buraľ.

Starosta Dinič je zo situácie zúfalý. Podotkol, že ak to takto bude pokračovať, pred oblasť dajú "veľkú kapuru" so zákazom vstupu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy