Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Otvorili pojednávanie v kauze Fatima. Jankovská na súd neprišla zo zdravotných dôvodov
Zdielať na

Otvorili pojednávanie v kauze Fatima. Jankovská na súd neprišla zo zdravotných dôvodov

TRNAVA / Na trnavskom súde sa začal proces v kauze Fatima, kde je obžalovaná Monika Jankovská, ale aj bývalý šéf národnej protikorupčnej jednotky, Róbert Krajmer. Niekdajšia sudkyňa, ktorá to dotiahla až na štátnu tajomníčka vo vláde Roberta Fica, podľa prokuratúry prinútila dôležitého svedka, aby zmenil svedectvo o jej korupčných aktivitách. Jankovská to popiera, pred sudcu sa ale nedostavila.

Michal Vida, ktorý kedysi pracoval pre mafiánskeho bossa Petra Čongrádyho, naštrbil Monike Jankovskej zdanlivo neotrasiteľný život v luxuse. Na jar v roku 2018, keď sa Ficova vláda otriasala po vražde Jána Kuciaka, rozposlal médiám video, v ktorom tvrdil, že štátna tajomníčka a niekdajšia sudkyňa za úplatok odsúdila podnikateľa Ondreja Janíčka, aby sa Čongrády dostal k jeho baru Fatima. Krátko na to ale Vida výpoveď radikálne zmenil a Jankovskej sa oficiálne ospravedlnil. Na súde 7. septembra tvrdil, že tak urobil, keď ho vyhľadal Jankovskej svat Peter Vasko a naznačoval, že mu hrozí vyfabrikované stíhanie, či osud bielych koní. "Bude treba úplne zmeniť postoj môj voči tej korupčnej činnosti, ktorú som opisoval vo videu a úplne vyviniť doktorku Jankovskú a pána Petra Vaska z tejto činnosti. Toto stretnutie prebehlo u mňa doma, kde Peter Vasko živo komunikoval s Jankovskou telefónom," vyjadril sa Michal Vida.

Dnes Jankovská s Vaskom čelia obžalobe z vydierania

Bývalá štátna tajomníčka, Monika Jankovská, na súd do Trnavy neprišla. Podľa jej advokáta to bolo pre zlý psychický stav. Napriek tomu sa pojednávanie podarilo otvoriť. Podľa znaleckých posudkov, ktoré predložil jej obhajca trpí depresiami, nespavosťou, má postraumatickú poruchu a nebola schopná riadne si naštudovať spis. "Vidíte, koná sa v tejto veci a vzhľadom k tomu, že naozaj chce sa zúčastňovať HP, chce sa brániť, ale jednoducho ten stav to neumožňuje, tak napriek tomu dala súhlas, lebo nechce vytvárať obštrukcie," vyjadril sa obhajca Jankovskej Peter Erdős. "Jej účasť na úkonoch bola ospravedlňovaná, ale len formálne, právo nazerať do spisu mala zachované, nič jej nebráni nazerať do spisu aj v súdnom konaní," dodal prokurátor Ondrej Repa. V kauze figuruje aj bývalý šéf protikorupčnej jednotky Robert Krajmer. Podľa obžaloby mal práve on zabezpečiť, aby sa Vida dostavil pred policajtov, kde potom zmenil výpoveď. Pojednávanie bude pokračovať v októbri ďalšími výpoveďami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy