Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská sa na súde rozplakala. Pojednávanie v kauze Fatima odročili
Zdielať na

Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská sa na súde rozplakala. Pojednávanie v kauze Fatima odročili

TRNAVA / Triasla sa, plakala a ledva stála na nohách. Monika Jankovská sa postavila pred súd. V známej kauze Fatima je obžalovaná spoločne s policajným exfunkcionárom Róbertom Krajmerom a jej svatom Petrom Vaskom. Samotný proces trval len pár minút. Sudca ho musel odročiť. Na pojednávanie prišiel aj Oliver Janíček, ktorý o bar Fatima v minulosti prišiel. Ten tvrdí, že bývalá štátna tajomníčka hrá divadlo.

Monika Jankovská, bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti či sudkyňa, prišla na súd v sprievode svojho obhajcu. Jankovská je spoločne s bývalým šéfom protikorupčnej jednotky Róbertom Krajmerom a jej svatom Petrom Vaskom, obžalovaná v kauze Fatima. Prokurátor ich viní z vydierania a marenia spravodlivosti. Pojednávanie sa skončilo ešte skôr, ako poriadne začalo. Obžalovanej Monike Jankovskej totižto nebola včas doručená obžaloba.

Obžalobu sa jej pritom snažili doručiť takmer mesiac. Nakoniec sa to podarilo polícií, no na dodržanie lehoty, aby mohol proces začať, chýbal jeden deň. "Jej neprišiel ani len žltý lístok. Moja klientka má dosť silné medikamenty, to znamená, že je možné, že nemusela nič počuť, keďže to doručovali ráno. To znamená, žiadne obštrukcie, keby chcela spraviť obštrukcie, tak tu dnes nie je," vysvetlil obhajca Moniky Jankovskej, Peter Erdős.

Obhajca Jankovskej tvrdí, že obžaloba v tejto kauze nemala byť nikdy podaná

Hrozí jej pritom 10 rokov za mrežami. "Pretože jej nebolo umožnené zo strany vyšetrovateľa preštudovať si spis, oboznámiť sa s výsledkami vyšetrovania a prípade navrhnúť návrhy na doplnenie dokazovania. Pretože ospravedlnila sa a požiadala riadne vyšetrovateľa, že sa necíti spôsobilá, vzhľadom na zlý zdravotný stav," dodal Peter Erdős. "Sú niektoré veci, ktoré hrá, lebo ak by bola aj mala tabletky po psychickej stránke, tak ju nemôže tak klepať," skonštatoval podnikateľ Oliver Janíček. "Myslím si, že k tomuto prebehne určite pomerne široké znalecké dokazovanie. Počas vyšetrovania k tomuto bol vypracovaný znalecký posudok zo strany OČTK, taktiež zo strany obhajoby," vyjadril sa prokurátor ÚŠP, Ondrej Repa.

"Mne je smutno, aj do plaču. Ja som plakal denne, keď ma dala zatvoriť. Moja žena tak isto psychicky trpela. Čiže nie je mi to jedno, lebo je to bolestivé, ale ona to hrá. A zodpovedať za svoje činy si musí každý sám. Ona vedela, čo robí," hovorí podnikateľ Oliver Janíček, ktorý o bar Fatima v minulosti, kvôli verdiktu Jankovskej, prišiel. Po jej rozsudku sa bar dostal do rúk mafiánskej skupiny čongrádyovcov. Janíček dokonca skončil aj v väzení. Súd ho po rokoch, v obnove konania, uznal za nevinného. "Musíme tú spravodlivosť nejako dosiahnuť. Veď karma je na to," vyjadril sa Janíček. Na súde sa dnes neobjavil obžalovaný Peter Vasko. Vraj ma tiež psychické problémy a navyše bol s pozitívnou osobou na koronavírus. Pojednávanie je odročené na 7. septembra. V tento deň majú byť obžalovaní. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy