Skoro jasno
21°
Bratislava
Najkrvavejší moment v dejinách: Slovensko si pripomína 12. výročie masakry v Devínskej Novej Vsi
Zdielať na

Najkrvavejší moment v dejinách: Slovensko si pripomína 12. výročie masakry v Devínskej Novej Vsi

DEVÍNSKA NOVÁ VES / Slovensko si pripomína 12. výročie krvavej masakry v Devínskej Novej Vsi, pri ktorej prišlo o život osem ľudí. Ľubomír Harman chladnokrvne popravil takmer celú rodinu. Guľky zasiahli aj nič netušiacich ľudí. Motívom Harmanovho besnenia boli pravdepodobne susedské spory.

30. augusta 2010 v Devínskej Novej Vsi Ľubomír Harman s modrými slúchadlami na ušiach a so samopalom v ruke vtrhol k svojim susedom a spustil paľbu. V byte chladnokrvne popravil piatich ľudí. Z toho boli štyri ženy a jeden 12-ročný chlapček. Obete našli v kalužiach krvi v obývačke a kúpeľni. Harman potom z bytu vyšiel pred panelák, kde zastrelil ich príbuzného. Všetko pred očami pána Vincenta. "Mal som tam samopal na prsiach, on ale nemal záujem mi ublížiť. Cez moje rameno strieľal na neho. Je to nočná mora, ktorá sa mi občas vráti. Nevedel som, či som mŕtvy, alebo živý," vyjadril sa svedok Vincent.

Harman vo svojom vyčíňaní ale pokračoval aj ďalej. Bol pod vplyvom drog a alkoholu. Behal po ulici a strieľal na všetko a na všetkých. Počas jeho besnenia vypálil až 140 rán. O život prišla aj nič netušiaca žena, ktorá bola zvedavá na to, čo sa deje. Guľka ju zasiahla na balkóne. Jej telo našli až o niekoľko hodín. Náboje zo samopalu zranili ďalších 15 ľudí, vrátane detí. "On bol stále ozbrojený. On hovoril, že keby ho niekto napadol, tak ho dá dole," opísal svedok. "Bola to hrôza, veľká hrôza," spomína svedkyňa.

Devínsku Novú Ves obsadili z každej strany kukláči

"Nebolo to príjemné určite. Ja som išla práve do obchodu a som tu videla policajtov," vysvetľuje svedkyňa. Policajti Harmana počas prestrelky postrelili. Neskôr obrátil zbraň proti sebe a vo výklenku spáchal samovraždu. Nad motívom sa špekuluje dodnes. Ten najpravdepodobnejší sa zdá, že Harman mal so susedmi dlhoročné spory a jedného dňa to už nevydržal. Ľudia si na masakru v Devínskej Novej Vsi pamätajú, ako by to bolo včera. "Vyústilo to až do takej aféry, že teda došlo až k vraždeniu ľudí," skonštatoval svedok. "Asi u neho nastal nejaký skrat. Všetko nahromadené v ňom a raz to vybuchlo," vysvetľuje svedkyňa. Vyšetrovanie polícia ukončila v roku 2011. Trestné stíhanie zastavili, pretože Harman umrel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy