Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vyhlásenie prezidentky Čaputovej: Takto sa vládnuť nedá a nemá
Zdielať na

Vyhlásenie prezidentky Čaputovej: Takto sa vládnuť nedá a nemá

BRATISLAVA / Hnutie OĽaNO dnes predložilo SaS ponuku na vyriešenie koaličnej krízy. Hnutie prišlo s návrhom opatrení na pomoc ľuďom v najbližšom období a ak budú schválené, líder hnutia Igor Matovič príjme výzvu Richarda Sulíka a spolu s ním odíde zo svojej funkcie do parlamentu. Richard Sulík podal demisiu. Sulík poprosil ministrov za SaS, aby demisie nepodávali dnes, ale v pondelok. Prezidentka Zuzana Čaputová pozvala v súvislosti s vládnou krízou do Prezidentského paláca premiéra Eduarda Hegera a predsedu NR SR Borisa Kollára. Prečítajte si celé vyhlásenie prezidentky po stretnutí s Eduardom Hegerom a predsedom NRSR Borisom Kollárom.

Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej k vládnej kríze:

Vážení občania. Ako všetci viete, dnes bola do prezidentského paláca doručená demisia podpredsedu vlády a zároveň ministra hospodárstva za stranu Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka.

Vládna koalícia má za sebou dlhé obdobie hľadania konsenzu, pričom ku dnešnému dňu je zrejmé, že sa dohodu nepodarilo nájsť a že vzájomnú  dôveru medzi koaličnými lídrami sa nepodarilo obnoviť.  Slovensko dva mesiace čakalo na to, aby vládna koalícia prestala riešiť samú seba, ale aby riešila problémy tejto krajiny.

V posledný deň ultimáta prišlo nové ultimátum z druhej strany. To vážne musel čakať pán minister financií s týmto krokom do poslednej hodiny pred podaním demisií? Namiesto riešenia pokračuje nekonečný seriál, ktorý už ale nikoho nezaujíma.

Takto sa vládnuť nedá a nemá. Dva mesiace je dostatočne dlhý čas na to, aby sa aktéri so vzájomnými požiadavkami oboznámili a aby preukázali schopnosť vládnuť. Hovoriť dnes jedným dychom o zodpovednosti, a zároveň prísť s novými podmienkami v poslednej chvíli, je hlboký rozpor medzi slovami a skutkami. Ak ste nedokázali za 2 mesiace nájsť východisko z koaličnej krízy, ako chcete riešiť všetky závažné krízy, ktoré na Slovensko dopadajú?

Slovensko čelí naraz inflačnej, geopolitickej, energetickej a klimatickej kríze v podobe enormného sucha. K tomu podľa lekárov kolabuje zdravotníctvo, podnikatelia volajú o pomoc, inak budú musieť prepúšťať. Samosprávy hovoria o zvyšovaní daní, aby mohli aspoň kúriť a svietiť. Ľudia sa prepadávajú do príjmovej chudoby a ich hnev dosahuje rekordnú úroveň. Viete, ako situáciu na Slovensku hodnotia ľudia, ktorých stretávam na rôznych regionálnych výjazdoch? Napríklad na Hornej Nitre, na Gemeri alebo na Kopaniciach, kde som bola naposledy? Voľný pád a chaos.

Občania Slovenska trpezlivo 2 mesiace čakali na výsledok, ktorý bol , zdá sa, zrejmý už na začiatku. Nehazardujme s ich trpezlivosťou. Vládu Eduarda Hegera som minulý rok vymenovala s tým, že disponovala väčšinovou podporou v parlamente, ktorá vzišla z posledných volieb. Legitimita vlády založená na väčšine v parlamente nie je len ústavná tradícia. Je to nevyhnutný predpoklad na to, aby ste mohli prijímať zákony a to je zasa nevyhnutný predpoklad, alebo nástroj, vládnutia. Preto som dnes premiéra Eduarda Hegera požiadala o nasledovné.

Predovšetkým, aby mi včas predložil zoznam nominanta, alebo nominantov na uprázdnené ministerské miesta, najmä v prípade, ak v pondelok budú doručené aj ďalšie demisie za stranu SaS. Zároveň som tiež pána preiméra požiadala, aby mne aj verejnosti čo najskôr predstavil spôsob, akým bude jeho menšinová vláda vládnuť a ako bude získavať v parlamente potrebnú podporu pre dôležité zákony. Lebo vláda bez väčšinovej podpory v parlamente je znefunkčnenou vládou, čo mimochodom povedal pán premiér sám pred pár týždňami.

Ale hlavne, aby sa toto obdobie ultimát a vzájomných obviňovaní už v pondelok skončilo. Ako prezidentka mám povinnosť zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. Koaličná rada takýmto orgánov nie je, a preto som do rokovaní koaličných lídrov, samozrejme, nevstupovala. Vláda však ústavným orgánom je. A mal by byť funkčná za každých okolností, obzvlášť ak sme v období kríz. Táto situácia, v ktorej sme si vyžaduje pevnú a funkčnú vládu. Vidíme v iných krajinách Európy, ako sa vlády zaoberajú úspornými opatreniami, ako sa zaoberajú pomocou či už jednotlivcom alebo podnikateľom. Tým by sme tieto dni mali žiť aj my. Dámy a páni, naším spoločným cieľom musí byť funkčná, demokratická vláda, ktorá Slovensko prevedie náročným obdobím.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy