Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Neplatiči sa po novom povinnostiam či trestom nevyhnú. Zabezpečí to novela Exekučného poriadku
Zdielať na

Neplatiči sa po novom povinnostiam či trestom nevyhnú. Zabezpečí to novela Exekučného poriadku

BRATISLAVA / Neplatiči výživného a ľudia, ktorí budú ignorovať rozhodnutie súdu sa už po novom svojim povinnostiam či trestom nevyhnú. Ak to skúsia, bude ich to stáť tisícky eur alebo prídu o majetok. Zabezpečiť by to mala novela Exekučného poriadku.

Možno si spomínate na neslávne známy spievajúci dom v Štúrove. Jeho majiteľka tyranizovala svojich susedov neuveriteľných 16 rokov. Eva z reproduktorov na balkóne svojho domu púšťala operné árie. Robila to každý deň od 6 tej rána do večera do 22 hej hodiny. Aj napriek rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR z roku 2018, ktorý rozhodol, že s púšťaním hudby musí Eva prestať, sa tak nestalo. Napokon zavážili znalecké posudky psychiatrov a Eva skončila v ústavnej psychiatrickej liečbe.

Takéto prípady by sa ale podľa ministerstva spravodlivosti mali riešiť rýchlejšie a efektívnejšie. Po novom by exekútori mohli vstúpiť na pozemok a v tomto prípade zhabať reproduktory. Väčšie možnosti budú mať napríklad aj v prípade čiernych stavieb, ktoré mali byť na základe súdneho rozhodnutia odstránené, no napriek tomu naďalej stoja. "Zatiaľ nevieme predpokladať, v akej podobe zákon prejde parlamentom. Je však potrebné zdôrazniť, že pri nepeňažných plneniach je veľmi dôležité, ako súd definuje vykonanie povinnosti, tak, aby bola vykonateľná v exekučnom konaní. Tu ide o vysoko individuálne posúdenie každej takejto veci v súvislostiach," informuje Stanislava Kolesárová, hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov. 

V návrhu novely sú 4 typy donucovacích opatrení:

  • peňažná pokuta
  • zadržanie vodičského preukazu
  • zadržanie osvedčenia o evidencii vozidla 
  • použitie technických prostriedkov brániacich užívaniu veci

"Možnosť uložiť peňažnú, resp. poriadkovú pokutu pozná zákon už aj dnes. Ukázalo sa však, že proces uloženia bol pomerne zdĺhavý, v dôsledku čoho sa uloženie poriadkovej pokuty míňalo účinkom. Peňažnú pokutu, ako donucovacie opatrenie, bude preto môcť po novom uložiť priamo súdny exekútor až do výšky 2 000 eur a pri právnickej osobe až do výšky 30 000 eur," uviedol Peter Bubla, hovorca ministerstva spravodlivosti. Ak navrhované zmeny prejdú parlamentom, platiť by mohli už od januára budúceho roka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy