Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Česi dočasne zatvorili hranice, kontrolujú migrantov prichádzajúcich zo Slovenska
Zdielať na

Česi dočasne zatvorili hranice, kontrolujú migrantov prichádzajúcich zo Slovenska

BRATISLAVA / Česká vláda z dôvodu nelegálnej migrácie nariadila zatvoriť hranice so Slovenskom. Na našich spoločných priechodoch a vo vlakoch sa preto stretnete s kontrolami, ale iba dočasne.

Počty zadržaných migrantov za posledné dva mesiace prevýšili podľa českej polície migračnú krízu z roku 2015. Práve preto sa dnes začala akcia Morava. V spolupráci s vojakmi a colníkmi kontrolujú kamióny, dodávky, ale aj osobné autá. Pomocou moderného vybavenia sa snažia napríklad pod návesmi kamiónov zistiť prítomnosť iných osôb prístrojom, ktorý vyhľadáva srdcovú frekvenciu. K dispozícii tiež majú vrtuľníky, drony či termokamery. 

"Prvým cieľom je, aby tranzitná nelegálna migrácia cez Česko bola kontrolovaná. Druhým cieľom je boj proti prevádzačom na národnej či medzinárodnej úrovni. Tretím, veľmi významným, je nastavenie dlhodobo udržateľného systému," uviedol český policajný prezident Martin Vondrášek. Denne totiž jeho jednotky zadržiavajú stovky nelegálnych migrantov. K 21. augustu ich evidujú vyše 3 500. Česko a Slovensko sú pritom iba tranzitné krajiny.

Cvičenie sa začalo dnes ráno a trvať má 48 hodín. Na hraničných priechodoch Brodské - Břeclav a Brodské - Lanžhot sa netvorili žiadne rozsiahle kolóny a kontroly boli plynulé. Na 251 kilometrov dlhý úsek hranice sa v utorok ráno presunuli desiatky policajtov, vojakov a príslušníkov colnej správy. Vytypovali si 23 miest prechodu. 

Pri svojej akcii väčšinou zastavovali nákladné autá. Kamionisti im museli ukázať vnútro návesu, kde prevážajú tovar. "Prehliadame batožinové a nákladné priestory, či sa tam neukrývajú nelegálni migranti," povedal riaditeľ moravsko-sliezkej polície. Pri tejto akcii využili aj modernú technológiu nazývanú "šengenbus", ktorá im rýchlo pomáha odhaliť falošné doklady. Takéto cvičenia nie sú ojedinelé, konajú sa pravidelne. Menšiu stopku im spôsobila pandémia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy