Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Veterinárka varuje: V Humennom pribúdajú mačky otrávené olovom, následky sú fatálne
Zdielať na

Veterinárka varuje: V Humennom pribúdajú mačky otrávené olovom, následky sú fatálne

HUMENNÉ / Čakala, že mačky prídu na kŕmenie, ako každé ráno, no z pätnástich prišli iba dve, aj to v zlom stave. Testy u veterinárnej lekárky potvrdili otravu olovom. Nie je jasné, či ho niekto zvieratám podstrčil zámerne. Otrava bola však taká silná, že napokon uhynuli všetky mačky. Lekárka upozorňuje, aby boli majitelia zvierat v Humennom mimoriadne obozretní.

Skupina asi pätnástich mačiek sa zdržiavala v lokalite v blízkosti veľkej železničnej stanice a priemyselného parku v Humennom. "Jedna pani, ktorá prikrmuje mačky nám ráno volala s podozrením, že domov jej neprišlo na ranné kŕmenie zhruba 10 až 12 mačičiek," hovorí Lenka Lisa, veterinárna lekárka. Prišli iba dve. A aj tie boli v zlom zdravotnom stave.

Mačky vykazovali známky otravy

"Krvné testy ukázali, že to bola otrava olovom," hovorí Lisa. Aj napriek snahe veterinárnej lekárky sa, žiaľ, ani jednu z preživších mačiek zachrániť nepodarilo. Otrava mala rýchly spád. Rozvrat vnútorného prostredia už bol nezlučiteľný so životom. "Aby to zviera netrpelo, tak aj so súhlasom majiteľky, sa vykonala eutanázia. Mohlo byť to olovo v mláke a mohli to vypiť. Ťažko povedať, či to niekto urobil zámerne," tvrdí Lisa. 

S podozrením na otravu sa už v ambulancii stretli

No doposiaľ sa každé zviera podarilo zachrániť. Výsledok závisí od kondičného stavu zvieraťa a od toho, koľko jedu sa do organizmu dostalo. "To sú veci, ktoré sa ťažko dokazujú. A pokiaľ to zviera prežije, tak už vôbec, lebo nedáte ho na pitvu. Podozrenia boli, ale podarilo sa stabilizovať," hovorí Stanislava Rutrichová, asistentka veterinárnej lekárky. "Ja by som chcela upozorniť aj majiteľov psíkov, aby dávali pozor, psíčka nepúšťali k mláku ku kaluži, môžu z toho vzniknúť problémy, ktoré končia aj fatálne. Nech budú obozretní," dodala Lisa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy