Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pri výbuchu auta pri Moskve zahynula dcéra "Putinovho mozgu"
Zdielať na

Pri výbuchu auta pri Moskve zahynula dcéra "Putinovho mozgu"

MOSKVA / Ruské médiá priniesla správu o tom, že Darya Dugina, dcéra jedného z najbližších poradcov a spolupracovníkov ruského prezidenta Putina Alexandra Dugina, zahynula pri explózii automobilu. Cieľom útoku vraj mal byť jej otec, ultranacionalistický filozof a ideológ prezývaný "Putinov mozog", ktorý dlhodobo podporoval agresiu voči Ukrajine. Vojnu na Ukrajine podporovala aj jeho dcéra, novinárka.

Ruský portál 112 zverejnil zatiaľ nezávisle neoverený videozáznam, na ktorom vidno horiaci vrak a zúfalého muža, ktorý pripomína Dugina. Údajne mal v aute cestovať spolu so svojou 30-ročnou dcérou, v poslednej chvíli si to však rozmyslel. Po výbuchu sa vrátil na miesto. Portál BBC túto informáciu zatiaľ nevedel nezávisle overiť.

Informáciu o tom, že neďaleko Moskvy pri výbuchu vozidla SUV zahynula vodička, vydala aj ruská tlačová agentúra TASS, neposkytla však ďalšie detaily. Ruské úrady sa zatiaľ oficiálne nevyjadrili.

Alexander Dugin, prezývaný aj "Putinov mozog" či "Putinov Rasputin," nemá oficiálnu funkciu v ruskej vládnej garnitúre, je však Putinovým veľmi blízkym spolupracovníkom. Jeho dcéra Darya bola tiež prominentnou novinárkou, ktorá vehementne obhajovala inváziu na Ukrajinu. Len nedávno sa dostala na americké a britské sankčné zoznamy za šírenie online dezinformácií v súvislosti s ruskou inváziou.

V máji v jednom rozhovore označila vojnu za "stret civilizácií" a vyjadrila hrdosť, že spolu s otcom sú na západných sankčných zoznamoch.

Alexander Dugin, hlavný architekt geopolitickej vízie Vladimira Putina, je na americkom sankčnom zozname už od roku 2015, po ruskej anexii Krymu.

Jeho filozofické spisy o ruskom nacionalizme a vízii svetového poriadku, v ktorom zohráva silné Rusko dôležitejšiu úlohu, mali významný vplyv na vytváranie Putinovho pohľadu na svet. Duginova ultranacionalistciká ideológia prevláda medzi mocnými mužmi Kremľa.

Najčítanejšie správy