Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V riekach hynú ryby pre nedostatok kyslíka vo vode. Problém rieši inšpekcia životného prostredia
Zdielať na

V riekach hynú ryby pre nedostatok kyslíka vo vode. Problém rieši inšpekcia životného prostredia

HUMENNÉ / Dusia sa, lapajú po dychu a strácajú únikové reflexy – v riekach na východe Slovenska hynú ryby pre nedostatok kyslíka vo vode. Spôsobujú to súčasné horúčavy. Inšpekcia životného prostredia vyslala na zasiahnuté miesta pracovné skupiny. Podľa rybárov súrne potrebujeme dážď. Úhyny hlásia z Medzilaboriec, Humenného, Prešova aj zo Spiša.

Viacero rýb uhynulo v Krásnom Brode v rieke Laborec. Niektoré uhynuli hneď, iné ešte žili, no dusili sa. Extrémne horúčavy a sucho spôsobujú to, že hladiny riek klesajú, čo má pre ryby fatálne následky. "No momentálne to vidno, veď tá voda stojí. Je to rieka a voda stojí, vody je málo a zároveň aj kyslíka je málo," informuje rybár Matúš Bučko. 

Inšpekcia životného prostredia vyslala priamo na miesto pracovnú skupinu. Zistili, že ryby hynú pre deficit kyslíka. Inšpektori obhliadli úsek v dĺžke 1,4 kilometra. Vo vode našli aj živé ryby, ktoré sa však dusili a snažili sa dýchať vzdušný kyslík. "Boli pozorované príznaky dusenia rýb ešte neuhynutých - malátnosť, núdzové dýchanie, strata únikových reflexov. Vykonané merania na mieste potvrdili nedostatok kyslíka vo vode," povedal generálny riaditeľ inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo.

Podobnú situáciu hlásili aj z Humenného, Starej Ľubovne, Prešova a Spišskej Novej Vsi. Podľa rybárov by pomohli čerpadlá do vody, ktoré by ju rozvírili a aspoň na chvíľu okysličili. "Tie riečne ryby sú veľmi náročné na kyslík. Keď klesne pod nejakú hranicu, tak oni sa dusia a hynú. Najviac náchylné sú pstruh potočný, pstruh dúhový a hlavatka," dodáva rybár Matúš Bučko. 

V koryte rieky Laborec  za normálnych okolností hladina rieky siaha do výšky jedného metra. Momentálne je voda po členky. Hoci sa v blízkosti nachádza čistička odpadových vôd, podľa inšpekcie to na úhyn rýb nemalo vplyv. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy