Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Od najväčšej banskej tragédie na Slovensku uplynulo trinásť rokov. Súd sa stále ťahá
Zdielať na

Od najväčšej banskej tragédie na Slovensku uplynulo trinásť rokov. Súd sa stále ťahá

HANDLOVÁ / 10. august v roku 2011 vyhlásili za pamätný deň obetí banských nešťastí na Slovensku. Známy je aj ako Deň bielych ruží. Ľudia v tento deň spomínajú na tých, ktorí zomreli v bani. Najväčšia tragédia sa odohrala v Handlovej.

Ničivý výbuch sa v podzemí bane Handlová ozval presne pred trinástimi rokmi. V osudný deň likvidovali požiar, ktorý vypukol 330 metrov pod povrchom. O pol desiatej dopoludnia však došlo k výbuchu. 20 chlapov neprežilo. "Prišla obrovská tlaková vlna, ktorá ma zmietla na zem, nebolo vidieť ani pred seba. Lampu mi odtrhlo, takže som nemal svietidlo. Išiel som štvornožky proti vetru," popisuje udalosť Miroslav Masarik, zachránený baník.

Pán Masarik bol asi 350 metrov od epicentra výbuchu a prežil. Manžel pani Hincovej také šťastie nemal. "Ja to mám ako čerstvé, večer mi dával takú špeciálnu masáž, a išiel do rannej a už sa nevrátil," so smútkom opisuje vdova Dana Hincová. Na chlapov, ktorí zahynuli v bani v stredu, 10.augusta, spomínali nielen v Handlovej, ale na mnohých miestach po celom Slovensku. "Dalo sa postupovať pri likvidácii požiaru inak, mohli sa predvídať tie udalosti," myslí si Miroslav Masarik.

Policajti obvinili zo všeobecného ohrozenia troch riadiacich pracovníkov Hornonitrianskych baní. Sudca okresného súdu ich už dvakrát uznal za vinných a vymeral im nepodmienečné tresty od piatich do ôsmich rokov. Odvolali sa a o prípade bude rozhodovať krajský súd v Trenčíne. Konečný verdikt by mohol padnúť už 27 októbra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy