Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ani peniaze, ani stavba. Podvedení zrejme o majetok prišli definitívne
Zdielať na

Ani peniaze, ani stavba. Podvedení zrejme o majetok prišli definitívne

BRATISLAVA / 10-tisíc eur. Aj do takejto výšky sa môže vyšplhať cena zálohy vypýtaná od zasklievacej firmy, o ktorej sme vás nedávno v Krimi informovali. Ľudia nemajú ani peniaze, ani stavbu. Podvedení sa spojili a na spoločnosť podávajú hromadné trestné oznámenie. Zisťovali sme, či existuje šanca, že svoje peniaze ešte niekedy uvidia.

"On to má tak prepracované, že na neho je asi celé Slovensko krátke," smutne konštatuje manžel jednej z obetí podvodu. K zasklievacej firme sa drvivá väčšina ľudí, s ktorými sme sa rozprávali, dostala cez inzerát na sociálnej sieti. V krátkom čase nasledovalo obchodné stretnutie s pracovníkom spoločnosti, ktorý vám na počkanie vytvorí cenovú kalkuláciu aj s vizualizáciou. Na rad potom prichádza záloha. Pani Mária s manželom zaplatili firme 3 000 eur, ďalšia podvedená prišla o polovicu. "Dal som 3 500 eur, je to už 15 mesiacov. Každé dva týždne počúvam - áno, vtedy a vtedy vám prevediem aspoň čiastočne, aspoň toto, aspoň tamto," s beznádejou v hlase približuje okolnosti Ivan.

Množstvo podvedených však zaplatilo aj oveľa vyššie sumy. "V tejto právnej záležitosti len naša právna kancelária eviduje viac ako 20 trestných oznámení, ktoré sme za klientov podávali," tvrdí právnik Martin Žilka. Niektorým podvedeným dokázala pomôcť banka, hlavne ak peniaze previedli bezkontaktne. "Klient je v oveľa lepšej situácii, ak zálohu platil kartou, nakoľko pravidlá kartových spoločností nám umožňujú sprostredkovať vrátenie platby za nedodaný tovar alebo službu," vysvetlila Marta Cesnaková zo Slovenskej sporiteľne.

Situácia má byť však zložitejšia, ak bola záloha hradená bankovým prevodom. "Klient - fyzická osoba - môže požiadať o sprostredkovanie vrátenia platby do štyri rokov, klient - právnická osoba - do troch rokov," priblížila Nadežda Palušová, hovorkyňa Tatra Banky.

Problémom je, že podvodníci často peniaze okamžite po prijatí platby vyberú alebo presunú na zahraničný účet. To mohol byť aj prípad pána Ivana, ten platil zálohu bankovým prevodom. "Bol som v banke dva dni po prevode, a že sa to nedá. Bolo mi povedané, že má nastavené rýchle avízo na platbu. Hneď bola okamžite vybratá tá platba a na účte bola nula," povedal Ivan. Svoje peniaze už však s najväčšou pravdepodobnosťou neuvidíte, ak ste zvolili platbu v hotovosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy