Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensku chýbajú policajti. Pomôcť by mala reforma, ktorá zlepší platové podmienky
Zdielať na

Slovensku chýbajú policajti. Pomôcť by mala reforma, ktorá zlepší platové podmienky

BRATISLAVA / Slovensku chýba 2-tisíc strážcov zákona. Podobný problém má i susedné Česko. Pomôcť vyriešiť spomínaný stav má reforma polície. Tú pripravuje Ministerstvo vnútra. Rezort ňou chce zatraktívniť pracovné prostredie ako aj zlepšiť platové podmienky.

Na sociálnych sieťach policajti zverejňujú akčné videá, ktorými chcú prilákať nových kolegov do svojich radov. Vlani si napríklad policajnú uniformu chcelo obliecť 3572 ľudí. Z tohto počtu bolo ale 65 percent žiadostí zamietnutých.

"Z dôvodu negatívneho psychodiagnostického testu respektíve výsledku tohto testu takisto faktom, je že približne štvrtina uchádzačov sami zoberú túto žiadosť späť, to znamená, že už sa neuchádzajú o prácu v policajnom zbore," informuje hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová. Faktom zostáva, že asi 12 percent uchádzačov nespĺňa fyzické zdatnosti. Od nastavených podmienok rezort nemieni zatiaľ upustiť. Vlani napríklad úspešne zvládlo prijímacie konanie 300 uchádzačov, ktorí tak mohli nastúpiť do Strednej odbornej školy policajného zboru v Pezinku. 

"Vzhľadom k počtu nastupujúcich, či už na základe vlastného rozhodnutia alebo zo strany nadriadeného, tak dá sa povedať, že na percentá vyjadriť nejakých maximálne 10 percent poslucháčov, ktorí odídu," hovorí zástupca riaditeľa Strednej odbornej školy policajného zboru v Pezinku Lukáš Amtmann. Na Slovensku ktoré má takmer 5 a pol milióna obyvateľov aktuálne slúži 20 173 policajtov. Služobný plat po absolvovaní základného vzdelania v prvej platovej triede začína na sume 850 eur. U našich západných susedov, kde takisto chýbajú policajti je to 26 420 českých korún, čo je v prepočte 1072 eur.

Slovensko má veľa policajtov

Zaujímavosťou je, že Útvar hodnoty za peniaze ministerstva financií vo svojej poslednej analýze upozornil na to, že Slovensko má v porovnovaní s okolitými európskymi štátmi zbytočne veľa policajtov. "Napríklad ak by sme znížili ich počet na úroveň okolitých ročne by sme ušetrili až 80 miliónov eur, ktoré by mohli byť použité či už na zvýšenie platov policajtov alebo na iné priority štátu," povedal analytik Patrik Pružinský. Z policajných štatistík vyplýva, že kriminalita mierne klesá. Zatiaľ čo v roku 2020 bolo zistených viac ako 54-tisíc trestných činov, tak len za prvé tri mesiace tohto roka ide o necelých 14-tisíc trestných činov.

Aj napriek chýbajúcim policajtom a klesajúcej kriminalite sa objasnenosť trestnej činnosti za posledné roky pohybuje v priemere na úrovni 54 percent.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy