Jasno
19°
Bratislava
Polícia sprísňuje kontroly. Dohnali ich k tomu zlé štatistiky
Zdielať na

Polícia sprísňuje kontroly. Dohnali ich k tomu zlé štatistiky

TRENČÍN / Ministerstvo vnútra chce dosiahnuť väčšiu bezpečnosť na našich cestách. Polícia preto spustila na celom Slovensku rozsiahlu dopravno-bezpečnostnú akciu. Tá potrvá do konca letných prázdnin. Platia prísnejšie tresty pre vodičov a to najmä za rýchlosť a manipuláciu s mobilom počas jazdy.

Policia sprísňuje kontroly, dohnali ich k tomu zlé štatistiky. "Do konca júla 2022 bolo na území Trenčianskeho kraja spôsobených viac ako 600 dopravných nehôd, pri ktorých bolo 15 osôb usmrtených, čo je o 4 osoby viac ako v rovnakom období predchádzajúceho roka," informuje policajná hovorkyňa Katarína Kuzmová. 

Mobil v ruke je jednou z najčastejších príčin vzniku dopravných nehôd. Podľa novely zákona platnej od 1. augusta ide už o závažné porušenie pravidiel cestnej premávky. Povolené je iba telefonovanie cez handsfree, inak môžete prísť o vodičský preukaz. "Zvýšia sa horné hranice pokút v blokovom konaní zo 100 na 150 eur a v riadnom správnom konaní z 200 na 300 eur, zároveň bude možné za tento priestupok uložiť zákaz činnosti," hovorí hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Platia aj zvýšené sankcie pre vodičov, ktorí opakovane prekročia maximálnu povolenú rýchlosť. Výška pokút za rýchlosť sa nemení napriek tomu, že práve ťažká noha na plyne je naďalej najčastejším dôvodom, pre ktorý musia vodiči siahnuť do peňaženky. "Len trenčianska polícia uložila za prvý polrok 2022 viac ako 11-tisíc blokových pokút za prekročenie rýchlosti," dodáva Katarína Kuzmová.

Zvýšené kontroly budú v rámci dopravno-bezpečnostnej akcie prebiehať na celom Slovensku až do konca augusta. "Nebude sa to týkať iba vodičov motorových vozidiel, ale aj vodičov bicyklov a kolobežiek," tvrdí Stanislav Stehel, zástupca riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu Trenčín. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy