Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Paraglajdistovi zlyhal motor. Ak by lanko zachytil v oblasti krku, neprežil by to
Zdielať na

Paraglajdistovi zlyhal motor. Ak by lanko zachytil v oblasti krku, neprežil by to

HUMENNÉ / Ak by ho oceľové lanko zachytilo v oblasti krku, zrejme by to neprežil. Paraglajdistovi zlyhal motor a našťastie práve motorom lanko zachytil. Policajti najskôr prípad prešetrovali ako trestný čin. Vec napokon postúpili Dopravnému úradu.

Bola to nešťastná zhoda okolností. Pilotovi zlyhal motor v momente, keď letel klzákom ponad Laborec. "Osoba padákom zachytila oceľové lanko natiahnuté ponad rieku, ktoré bolo uchytené o lampu verejného osvetlenia. Zároveň došlo k poškodeniu lampy pri cyklistickom chodníku," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová.

"Predstavme si, že to lanko by zachytil v oblasti krku. Lanko je v hrúbke 4 milimetrov, pri tej rýchlosti by lanko určite ublížilo pilotovi. Je to aj memento pre druhé prípady, aby sa pri takýchto prekážkach zavesili výstražné znaky, aby pilot vedel, že má pred sebou prekážku," priblížil vyšetrovateľ Leteckého a námorného útvaru Arnošt Foff.

Polícia v prípade najskôr začala trestné stíhanie pre prečin poškodzovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia. "Po začatí trestného stíhania boli vypočutí svedkovia, poškodený, zabezpečené správy, na vydanie veci zaistený Paramotor," povedal Daniel Džobanik, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Po doterajších procesných úkonoch bude skutok rekvalifikovaný z trestného činu na priestupok. "Prípad bude postúpený Dopravnému úradu, ktorý je oprávnený vec prejednať," povedal Džobanik.

Strhnuté oceľové lanko vrátia naspäť na miesto. No nebude to v pôvodnom stave. "Je to pomoc aj pre pilota. Predstavte si, že aj pilot vetroňa sa dostane do kritickej situácie, musí pristáť, tak už z diaľky vidí, že je tam vzdušná prekážka," uviedol Foff.

"Pri opätovnej inštalácii oceľového lana bude upevnených viac vizuálnych prvkov. Dve oceľové lanká vymedzujú na toku rieky Laborec začiatok a koniec úseku, ktorý sa môže využívať na vodné atrakcie," vysvetlil Marián Škuba z tlačového referátu mesta Humenné.

Vyšetrovateľ vysvetľuje, že padák si síce môže kúpiť ktokoľvek, no musí absolvovať výcvik. A okrem toho aj teoretickú prípravu, výcvikový kurz a lekárku prehliadku. "Lebo paraglajdingový padák spadá do kategórie lietajúceho športového zariadenia," uviedol Foff.

Až po absolvovaní kurzu a úspešnom zložení pilotnej skúšky sa môžete stať držiteľom pilotného preukazu, ktorý oprávňuje samostatne lietať s padákovými klzákmi. V rámci výcviku sa pripravuje aj na mimoriadne nečakané situácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy