Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Cyklista uháňal pred medvedicou s mláďatami
Zdielať na

Cyklista uháňal pred medvedicou s mláďatami

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO / V blízkosti chatovej oblasti Škorčie v Kysuckom Novom meste sa objavila medvedica s mláďatami. V lokalite, kde sa rozbehla za cyklistom, je ale takýto výskyt nezvyčajný. Podľa poľovníkov je možné, že si hľadá nové teritórium.

Cyklista sa pravdepodobne medzi medvedicu a medvieďa nedostal, no aj napriek tomu ho medvedica riadne ponaháňala.

"Nedošlo k fyzickému napadnutiu lebo stačil ujsť bola to medvedica aj s mladým," hovorí Miroslav Siekela, predseda poľovného združenia Šerkov Ochodnica.

Cyklistovi sa podarilo ujsť do záhradkárskej oblasti, kde ho uchýlili chatári.

"Prišiel ku nim v šoku že nevedel ani rozprávať dali mu napiť," opisuje dramatickú situáciu Miroslav Siekela.

Informácia o šelme v obľúbenej lokalite sa v meste rozšírila rýchlo.

"Počul som, najprv mi o tom povedal poľovník a potom aj primátor o tom písal," hovorí Vladimír Kodajek, obyvateľ mesta.

"Akonáhle nás kontaktovali poľovníci s tým, že máme problém s medveďom, prijali sme opatrenie, kontaktovali sme okresný úrad životného prostredia," povedal Marián Mihalda, primátor Kysuckého Nového mesta.

O výskyte šelmy informuje aj mestský rozhlas a to viac krát do dňa. V chatovej oblasti situáciu monitorujú hliadky mestskej polície.

To, že sa na Škorčí objavila šelma aj s potomstvom, je podľa poľovníkov neobvyklé.

"Keď tam došla medvedica s mladým je predpoklad že si hľadá nové teritórium a je predpoklad že tam môže aj ostať," hovorí Miroslav Siekela.

Škorčie je vyhľadávanou lokalitou kde denne chodia cyklisti ale aj ľudia len tak na prechádzku. Skúsený poľovník upozorňuje, že mimoriadne nebezpečná môže byť teraz prechádzka so psom bez vôdzky. Práve pes môže z húštiny medveďa vyduriť a vtedy už môže ísť o život nielen psovi.

Miroslav Siekela varuje: "Medveď pre psa je nebezpečie. Pes keď je v nebezpečí, uteká po svojej stope naspäť ku majiteľovi, tu môže dôjsť k napadnutiu psíka aj majiteľa."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy