Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tragédia smrti novorodenca v hniezde záchrany stále nemá vinníka. Vyzerá to tak, že obvinený nebude nikto
Zdielať na

Tragédia smrti novorodenca v hniezde záchrany stále nemá vinníka. Vyzerá to tak, že obvinený nebude nikto

BRATISLAVA / V prípade mŕtveho novorodenca, ktorý ležal niekoľko dní bez povšimnutia v hniezde záchrany, stále nikto nie je obvinený a vyzerá to tak, že ani nebude.

Chlapček mal v inkubátore ležať niekoľko dní 

Tragédia, ktorá otriasla Slovenskom. 19. apríla našli v inkubátore v hniezde záchrany zamestnanci nemocnice mŕtveho chlapčeka. Ležal tam niekoľko dní bez povšimnutia. Vedľa jeho telíčka bol na malom lístku napísaný odkaz, na ktorom bol jeho dátum narodenia. Chlapček sa mal narodiť 12. apríla. Zamestnanci hniezdo naposledy kontrolovali 13. apríla, čo bolo 6 dní pred tragickým nálezom. "Boli tam už nejaké pokročilejšie zmeny. Ostatné sa určí na súdnej pitve. Z vonkajšej obhliadky neboli viditeľné žiadne známky násilia," povedal koroner Martin Balko. 

Signalizácia, ktorá dáva znamenie, že bola otvorená roleta na hniezde záchrany a do inkubátora bolo vložené dieťa údajne nefungovala. V nemocnici v tom čase rekonštruovali dolnú časť budovy. Príčinou, prečo sa signál nedostal k zamestnancom je pravdepodobne ten, že bol vyhodený jeden z ističov elektriny. 

V prípade nie je nikto obvinený 

Odkedy našli mŕtveho novorodenca v hniezde záchrany je zariadenie nefunkčné. V prípade nikto obvinený do dnešného dňa nie je. Vyšetrovatelia pátrajú aj po matke malého chlapčeka. "Vo veci smrti novorodenca v nemocnici na Kramároch sa vykonávajú priebežne úkony trestného konania vrátane pitvy a zisťovania rodičov novorodenca. Súdnoznalecký posudok z pitvy nebol ešte vypracovaný, znalecký posudok ohľadom DNA bol vypracovaný a bude podkladom na zisťovanie identity rodičov," uviedla prokuratúra. "Určite sa polícia bude zameriavať na vyhodnocovanie zaistených kamerových záznamov. Jeden z tých spôsobov ako vypátrať matku bude aj ten, že polícia spolupracuje s lekármi alebo priamo s ministerstvom zdravotníctva," povedal bývalý policajný funkcionár Peter Chudý.

 "Tehotenstvo nejaký čas trvá. To znamená, že ak sa polícii podarí identifikovať ženu, na ktorej boli vidno známky pokročilého tehotenstva a nebude k dispozícií dieťa, tak toto by bola možná indícia. Takýchto žien, ktoré boli tehotné a nemajú pri sebe dieťa zrejme nebude v tomto 5,5 miliónovom štáte tak veľa, aby sa na to nedalo prísť," uviedol súdny znalec Peter Kováč. Podľa neho, sa ale môže stať, že za smrť novorodenca nikto z nemocnice neponesie následky. "V prípade, že sa zistí, že nejaká osoba porušila svoju povinnosť, tak je možné, že bude vedené trestné stíhanie voči takejto osobe. Pokiaľ sa ale nepodarí identifikovať osobu voči, ktorej by mohlo byť vedené trestné stíhanie tak trestné stíhanie v tejto veci bude prerušené," povedal Kováč.

Po tragédii pribudnú kontroly hniezda záchrany

Po tragédií sa menila legislatíva. Tá po kritike jasne definuje, ako sa má do budúcna hniezdo prevádzkovať a kto je zaňho zodpovedný. "Po novom bude mať zodpovednosť primár a vedúca sestra," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. Za technickú prevádzku má byť zodpovedný technický riaditeľ. Pribudnú aj fyzické kontroly zamestnancov. "Jedenkrát denne samozrejme musí byť nejaká fyzická kontrola. Potom je tam stanovená ďalšia kontrola - jedenkrát mesačne, čo sa týka nejakých technických záležitostí a potom môže byť ešte neohlásený kontrola jedenkrát ročne," dodala Lániková. 

Najčítanejšie správy