Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Žiarlivosť a nezvládnutý rozchod: Ženu väznil niekoľko hodín v byte
Zdielať na

Žiarlivosť a nezvládnutý rozchod: Ženu väznil niekoľko hodín v byte

HORNÝ ZEMPLÍN / 28 - ročnú ženu väznil niekoľko hodín v byte, vulgárne jej nadával a vyhrážal sa zabitím. Žiarlivosť aj nezvládnutý rozchod dostali muža z Horného Zemplína až do policajnej cely. Prípad už má v rukách vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície v Humennom. Podľa odborníčky páchateľ nemusel mať sklony k násiliu a konať mohol skratovo z pocitu hlbokého poníženia

Polícia v tomto prípade začala trestné stíhanie pre zločin obmedzovanie osobnej slobody a prečin nebezpečné vyhrážanie. Podľa zistenia TV JOJ ju mal muž počkať keď sa vracala domov z práce. Zatiahol ju do bytu, a nedovolil jej odísť.

"Uzamkol ju v byte, vulgárne jej nadával a udieral ju. Žena sa snažila dostať z bytu, no vchodové dvere boli zamknuté," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove, Jana Ligdayová. 28 - ročný muž sa jej taktiež vyhrážal zabitím. Polícia ho odviedla do cely policajného zaistenia, no detailnejšie informácie zatiaľ nezverejnili.

Podľa odborníčky sa takéhoto správania môžu dopustiť aj ľudia, ktorí nemajú sklony k násiliu, no privedie ich k nemu emocionálny tlak a pocit hlbokého poníženia. "Aj muž veľmi slušný a džentlmenský, ktorý sa nikdy na žene žiadneho násilia na žene nedopustil sa zrazu v takejto situácii dostane do takého emočného stavu, že takto zareaguj," konštatovala sexuologička Danica Caisová.

Žena v prípade odmietla vypovedať. Vyšetrovanie zatiaľ ukončené nie je. Dokazovanie v takýchto citlivých prípadoch zložité, najmä ak ide o bývalých partnerov. Do vyšetrovania sú preto často prizvaní aj znalci z odborov sexuológie či psychológie. Navyše, ak je už raz v prípade podané trestné oznámenie, nie je možné zrušiť ho. "Pri trestných činoch, ktoré sú sexuálne, nie je možné uplatniť inštitút - súhlas poškodeného. A to je jediný inštitút, ktorým by molo možné ako keby vziať späť to samotné oznámenie," uviedla expertka na trestné právo, Lucia Kurilovská. 

Polícia eviduje mnohé prípady, kedy bol príbeh sexuálneho násilia či znásilnení vymyslené. Aj preto musia každé vyjadrenie vo výpovedi obete dôkladne overiť. "Dozorujúci prokurátor aj vyšetrovateľ zisťujú všetky skutočnosti, ja z psychologického hľadiska určité traumy, alebo zranenia atď.," vysvetlila Lucia Kurilovská. Sexuológovia majú skúsenosti aj s násilím u partnerov, ktorí boli podvedení a podľa štatistík tvorí práve nevera 20 percent z celkového počtu vrážd vo svete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy