Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Požiare ničia úrodu obilia tesne pred žatvou. Oheň sa pre silný vietor rýchlo rozšíril na desiatky hektárov
Zdielať na

Požiare ničia úrodu obilia tesne pred žatvou. Oheň sa pre silný vietor rýchlo rozšíril na desiatky hektárov

BRATISLAVA / Hasiči mali počas uplynulých dvoch dní plné ruky práce. Na viacerých častiach Slovenska horeli miestne polia. Situáciu komplikovali nielen veľké horúčavy, ale aj silný vietor. Viac ako sto hektárov obilia sa nakoniec premenilo na popol. Oheň spôsobil obrovské škody.

Plamene zachvátili pole v blízkosti Moldavy nad Bodvou v popoludňajších hodinách. Zasahovali profesionáli ale aj desiatky dobrovoľníkov. Hasenie komplikoval silný vietor. Hasiť začali z každej strany aby sa plamene ďalej nerozširovali. Požiar vypukol od obce Hatiny a prešiel až cez kopec ku Rudníku. V priebehu dvoch dní ide už o druhý takýto veľký požiar v okolí Košíc.

"Zvolal som chlapcov, nasadli sme do auta a sme išli priamo tu keďže sme z Poproča tak bolo vidno kde pole horí. Nemuseli sme to hľadať, proste prišli sme priamo na miesto a začali sme hneď hasiť," uviedol Martin Jasaň z DHZ Poproč. "Zasahovali profesionálny hasiči z Moldavy nad Bodvou a Šace, výpomoc bola poskytnutá aj zo strany dobrovoľných hasičov z Jasova, Mokraniec, Medzeva a Paňoviec," informovala hovorkyňa HaZZ Jana Matis Libová.

Podľa majiteľa zhorelo viac ako 80 hektárov, na ktorom bolo vysadené obilie. Keďže s orbou sa ešte len začalo, škody sa rátajú v stovkách tisícoch. "Bolo to veľmi náročné lebo fúkal silný vietor, plamene sa stále otáčali iným smerom. Niekedy sme sa ani nevideli taký bol dym," konštatoval Martin Jasaň. "Zisťovateľ príčin vzniku požiarov HaZZ vylúčil pohyb cudzej osoby na mieste a ako pravdepodobnú príčinu vzniku požiaru určil horúčavu v kombinácii s pracovným strojom. Kompetentná osoba odmietla vec riešiť cestou polície preto sa policajný zbor ďalej vecou nezaoberá," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Košiciach.

Obrovské plamene potrápili aj hasičov v Lehniciach neďaleko Šamorína. Pole, ktoré delil od rodinných domov len zavlažovací kanál, začalo horieť pred ôsmou večer. Oheň sa v dôsledku silného vetra rýchlo šíril. Plamene nakoniec zachvátili rozlohu zhruba 30 hektárov. "Na mieste zasahovali profesionáli z Dunajskej Stredy a Šamorína a dobrovoľní hasiči z Ľehníc, Hubíc, Vydran, Veľkej Paky, Orechovej a Hornej Potône, Zlatých Klasov, z Mliečna a Šamorína," uviedla hovorkyňa prezídia HaZZ, Zuzana Farkašová. Požiar miestami pripomínal apokalypsu. Spoza domov sa šírili niekoľko metrové plamene. Aj keď evakuácia nebola potrebná, niektorí obyvatelia sa rozhodli utiecť preč, iní sa zas hasičom snažili pomôcť. Požiar zlikvidovali krátko po desiatej. Príčina požiaru dosiaľ nie je známa.

Viac ako 20 hasičov zasahovali aj v bratislavských Vajnoroch. Požiar si všimli občania mestskej časti, nad ktorou sa šíril hustý dym. Horieť začalo krátko po poludní. Oheň sa mal rozšíriť zo stredu poľa až ku pozemkom rodinných domov. "Musím oceniť, že záchranári a záchranné zložky prišli vo veľmi skorom čase, takže sa im podarilo situáciu stabilizovať relatívne rýchlo," povedal starosta Michal Vlček. "Prvá jednotka tu bola pomerne skoro v Ružinove. Na mieste zásahu sa vystriedalo 9 posádok áut," vyjadril sa Peter Filaga z DHZ. Podľa polície zhorelo 5 až 7 hektárov obilia, ktoré patrí Vajnorskému poľnohospodárskemu družstvu. Hasičom sa požiar podarilo dostať pod kontrolu a tak obyvateľov evakuovať nemuseli. Pri požiari sa nikto nezranil. "Predpokladaná škoda bola odhadovaná zatiaľ na niekde na úrovni 12 až 15 000 eur," informoval starosta. Aj v tomto prípade môže za požiarom stáť horúčava. Podľa našich informácií, nenašiel zisťovateľ príčin požiaru na mieste nič čo by nasvedčovalo tomu, že požiar zapálili úmyselne. Príčina však napriek tomu stále nie je jasná. "Zisťovaním presných príčin okolností a vzniku požiaru sa budú zaoberať policajti okresného riaditeľstva PZ," informoval bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy