Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pribúdajú počty samovrážd u tínedžerov. Stúpli o viac ako 70 percent
Zdielať na

Pribúdajú počty samovrážd u tínedžerov. Stúpli o viac ako 70 percent

BRATISLAVA / Počet samovrážd tínedžerov stúpol o vyše 70 percent. Sú to hrozivé čísla, za ktorými sa podľa odborníkov skrývajú rôzne konflikty či rodinné problémy. Pomoc pri tom existuje.

Život si minulý rok vzalo 19 tínedžerov. Z toho 12 chlapcov a 7 dievčat. Počet však môže byť vyšší a niektoré samovraždy sa do štatistík ani nemusia dostať. "Len za posledný mesiac na naše linky pomoci písalo 300 ľudí so slovami - chcem skončiť svoj život, chcem zomrieť," uviedol riaditeľ IPčko Marek Madro. "Počet samovražedných pokusov podľa vekových skupín v prepočte na 100 000 obyvateľov bol v roku 2021 podobne ako v minulých rokoch najvyšší u mladistvých vo veku 15 - 19 rokov," povedala Daničová. 

 Mnoho tínedžerov o svojich trápeniach nahlas nehovorí a preto by nikomu ani nenapadlo, že by mohol myslieť na ukončenie života. Pod pokrývkou anonymity často pridávajú rôzne výstražné odkazy na sociálne siete. Všimnúť si, že niečo nie je v poriadku vie aj samotný rodič či kamarát, dôležitá je však komunikácia. "Výrazná zmena v správaní, v rituáloch, v dennom rytme. Všimnú si to však dospelí, ktorí pravidelne rozprávajú o tom čo prežívajú a čo ich trápi," uviedol Madro. 

Psychológ upozorňuje aj na to, že v dnešnej hektickej dobe často rodičia ani nemajú čas opýtať sa svojich detí, čo počas dňa robili alebo s kým sa stretli, nad čim uvažujú. "Riešiť životné problémy, výzvy je niečo úplne prirodzené a normálne a toto v niektorých rodinách chýba a potrebujeme to vrátiť späť," povedal Madro. 

Ak dieťa javí niektoré z príznakov, psychológ radí kontaktovať odborníkov. Psychológa, psychiatra ale začať sa môže aj u všeobecného lekára, ktorí vás nasmeruje ďalej. Stránok či liniek na ktoré sa môže trpiaci človek obrátiť je mnoho, medzi nimi aj chcemsazabiť.sk. Možno sa teraz nechápavo pýtate, prečo taký názov, vysvetlenie je jednoduché. "Robíme analýzy čo ľudia v spojitosti so samovraždou vyhľadávajú," dodal Madro. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy