Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mega podvod s ivermektínom: Obvinení mali zarobiť desaťtisíce eur
Zdielať na

Mega podvod s ivermektínom: Obvinení mali zarobiť desaťtisíce eur

HORNÝ ZEMPLÍN / Viac ako 500 svedkov, rozsiahle vyšetrovanie a výsluchy aj za hranicami Slovenska. To sú procesné úkony, ktoré aktuálne zamestnávajú našich i českých kriminalistov. Vyšetrujú údajne nelegálny biznis s ivermektínom. V tejto súvislosti urobili prešovskí kriminalisti raziu ešte v decembri na Hornom Zemplíne. Doterajšie vyšetrovanie ukazuje, že obvinení mali zarobiť desaťtisíce eur.

Policajti pri razii okrem domových prehliadok prezreli napríklad aj podozrivé autá. Dvom osobám obmedzili osobnú slobodu. Obvinili ich zo zločinu neoprávneného zaobchádzania s liekmi, liečivami a zdravotníckymi pomôckami. "Išlo o akciu voči osobám podozrivým z nelegálneho obchodovania s liekom ivermektín," povedal hovorca KR PZ Prešov Daniel Džobaník. 

Aktuálne prebieha rozsiahle vyšetrovanie. Obvinení cestou svojho právneho zástupcu uviedli, že sa ku skutku vyjadrovať nebudú a že nesúhlasia, aby odznelo niečo o ich osobách. "Obvinené osoby mali takýmto spôsobom dokopy zaslať 539 zásielok lieku v rámci územia SR, z tohto počtu 181 zásielok do ČR," uviedol okresný prokurátor OP Humenné Viliam Loda. 

Momentálne teda prebiehajú dožiadania o poskytnutie právnej pomoci v Českej republike a zároveň sa realizujú výsluchy stoviek svedkov cez jednotlivé odbory kriminálnej polície po celom Slovensku. "Súčasne je vykonávané aj finančné vyšetrovanie za účelom ustálenia celkového finančného profitu, ktorý bol touto trestnou činnosťou získaný," dodal Loda. Obaja obvinení sú stíhaní na slobode.

S obvinenou ženou sme sa spojili telefonicky. Povedala, že vyjadrovať sa budú právnici. Jeden v rozhovore uviedol, že sa ku skutku vyjadrovať nebudú a že nesúhlasia, aby odznelo niečo o osobách obvinených. Neskôr nás kontaktoval aj ich druhý právnik. "Z nášho pohľadu ako aj z pohľadu právnych odborníkov toto konanie jednoznačne nemôže byť trestným činom, ale iba tzv. správnym deliktom na úseku zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach," uviedol právny zástupca obvinených. 

"Ani liekový regulátor v Európe, Európska lieková agentúra či Americký úrad pre kontrolu potravín a liekov neodporúčajú používať ivermectin na prevenciu a liečbu covid-19 pričom americký úrad pre kontrolu potravín a liekov uvádza, že ivermectin nemá žiadne účinku proti tomuto ochoreniu a ľudia si jeho užívaním najmä vo vyšších dávkach môžu naopak poškodiť zdravie," povedala viceprezidentka Slovenskej liekovej komory Miroslava Snopková. 

Po celom Slovensku prebiehajú výsluchy svedkov prostredníctvom dožiadania cez jednotlivé odbory kriminálnej polície. Konečný počet svedkov stále známy nie je. Okrem toho ale prebiehajú aj dožiadania o poskytnutie právnej pomoci v Českej republike. Cieľom je určiť presný počet zapojeným osôb a aj množstvá predaného lieku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy