Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Silný vietor spôsobil pád stromu na auto. Nehodu neprežili traja ľudia
Zdielať na

Silný vietor spôsobil pád stromu na auto. Nehodu neprežili traja ľudia

Archívna reportáž

MALÁ ÚPA (TRUTNOVSKO) / Po páde stromu na auto zomreli traja ľudia. Jeden človek skončil v nemocnici. Nehoda sa stala na ceste II/252 do Malej Úpy. Informovala o tom česká polícia na Twitteri. Podľa Správy Krkonošského národného parku (KRNAP) išlo asi o 30 metrov vysoký smrek, ktorého pád s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobil vietor. Polícia tiež uviedla, že cesta na Malú Úpu a na hraničný prechod do Poľska na Pomezních Boudách je uzavretá.

Silný vietor strom podľa správcov parku zlomil vo výške asi troch až štyroch metrov nad zemou. Pri pni mal strom asi jeden meter v priemere. "Išlo o vyrastený smrek. Kôrovcom napadnutý nebol," vyjadril sa hovorca Správy KRNAP Radek Drahný. Ide podľa neho o prvý takýto tragický prípad v Krkonoších. Dodal, že krátko po páde stromu na auto spadli v lokalite kvôli vetru ešte ďalšie dva stromy.

Traja cestujúci zomreli na mieste nehody. "Jedného človeka sme vyslobodili a odovzdali do starostlivosti zdravotníckej záchrannej služby. Do nemocnice ho transportoval vrtuľník," uviedli hasiči. Strom spadol na prechádzajúce auto pred 13-tou hodinou. Stromy v mieste nehody rastú predovšetkým po ľavej strane cesty, pri ceste smerom na Malú Úpu. Po pravej strane tečie rieka Malá Úpa. Správa KRNAP stromy pozdĺž ciest podľa Drahného sleduje a rizikové stromy, pri ktorých by mohol hroziť pád, preventívne rúbe. Riziko zrazenia stromu vetrom sa ale podľa neho nikdy úplne eliminovať nedá. Lesníci v najbližších dňoch, v lokalite okolo ciest, stav stromov zmapujú. Na vyšetrovaní okolností tragédie KRNAP s políciou spolupracuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy