Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zomrel po útoku medveďa. Po roku nemá rodine kto vyplatiť nemajetkovú ujmu
Zdielať na

Zomrel po útoku medveďa. Po roku nemá rodine kto vyplatiť nemajetkovú ujmu

RUŽOMBEROK / Pred rokom vyhasol život 57-ročného muža, otca rodiny z Liptovskej Lúžnej. Išlo o prvú obeť útoku medveďa. Zo zákona vdova dostala jednorazové odškodné. Rodina však na súde žiadala aj vyplatenie nemajetkovej ujmy.

Obyčajná bežná prechádzka v lese sa zmenila na drámu. Ani po roku sa pozostalí nevedia zmieriť s týmto náhlym odchodom otca rodiny.
Začiatkom júna rodina žiadala na súde aj nemajetkovú ujmu. Súd jej vyhovel. Posledný deň sa ministerstvo životného prostredia proti rozsudku odvolalo.

"Nám nešlo ani tak o peniaze, chceli sme sa dovolať, že snáď život medveďa nemá väčšiu hodnotu ako život človeka. Je to pre nás výsmech do tváre, vtipné, nechať nás v tom, že sa to pre nás jednoducho uzavrie, nemajú kúska citu a hanby" tvrdí Barbora Sojáková, dcéra zosnulého. 

Stále nie je jasné, kto by mal ujmu vyplatiť. Poľovníci sú presvedčení, že počet medveďov sa mal už dávno regulovať. "Tie útoky sú na dennom poriadku. Názor lesníkov a poľovníkov, ktorí sa o prírodu roky starajú sú pre nich nepodstatné, tretí sektor sa absolútne zmocnil ministerstva životného prostredia štátnej ochrany prírody, aby medveď bol použitý ako biologická zbraň likvidácie života na vidieku," tvrdí Rudolf Huliak, člen prezídia slovenskej poľovníckej komory.

Medvedie útoky sú v tomto období stále častejšie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy