Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Muž zavraždil oboch rodičov a následne sa v obchodnom dome zmocnil rukojemníčky. Súd mu už vymeral trest
Zdielať na

Muž zavraždil oboch rodičov a následne sa v obchodnom dome zmocnil rukojemníčky. Súd mu už vymeral trest

PREŠOV / Krajský súd v Prešove 2. júna vyniesol definitívny verdikt v prípade dvojnásobnej vraždy a následnej rukojemníckej drámy. Muž zavraždil oboch rodičov a následne sa v jednom z obchodných domov v Kežmarku zmocnil rukojemníčky. Za tieto skutky ho už odsúdil okresný súd. Uznal ho za vinného a poslal ho za mreže na 23 rokov. S takýmto rozhodnutím ale spokojný nebol.

23-ročný trest za brutálnu vraždu oboch rodičov a následný zločin brania rukojemníka sa 43-ročnému mužovi zdal neprimerane vysoký, takže sa odvolal. Prípad preto skončil na stole Krajského súdu v Prešove. Obžalovaný ale už na pojednávanie neprišiel. Požiadal, aby sa konalo bez jeho prítomnosti. "Môj klient uviedol na začiatku na hlavnom pojednávaní, že ľutuje, čo sa stalo a neprial si sa už zúčastňovať súdneho konania," vyjadril sa obhajca obžalovaného Michal Kizák.

Senát krajského súdu zohľadnil poľahčujúce aj priťažujúce okolnosti. Najmä závažnosť a tragické následky spáchaných skutkov. Ale aj to, že obžalovaný mal podľa znaleckých posudkov v tom čase znížené rozpoznávacie schopnosti. Jeho konanie bolo navyše z časti ovplyvnené aj negatívnymi dôsledkami jeho ochorenia. Vplyv na samotný skutok malo aj to, že mal byť dlhé roky traumatizovaný jeho otcom, ktorému napokon siahol na život. A neskôr rovnako aj jeho mame. "Odvolací súd do značnej miery akceptoval tú odvolaciu argumentáciu, na druhej strane ten prípad je tragický," dodal Michal Kizák.

Krajský súd rozhodnutie prvostupňového súdu zrušil

Obžalovanému napokon vymeral o dva roky nižší trest. "Obžalovanému uložil trest v trvaní 21 rokov so zaradením do zariadenia s maximálnym stupňom stráženia," objasnila hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. "Keďže tu môj klient nebol, tak ho hneď oboznámim s tým, ako súd rozhodol," vysvetlil Michal Kizák. "Nám neostáva iné, ako toto rozhodnutie rešpektovať, keďže voči nemu sa nedá odvolať," skonštatoval prokurátor Michal Šoltys.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy