Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obvinenie Borisa Beňu v kauze Vladimíra Pčolinského zrušili ako predčasné a nezákonné
Zdielať na

Obvinenie Borisa Beňu v kauze Vladimíra Pčolinského zrušili ako predčasné a nezákonné

PEZINOK / Odsúdený bývalý námestník SIS Boris Beňa si v stredu, 1. júna, vypočul jednu dobrú a jednu horšiu správu. Tou horšou je, že mu sudca Špecializovaného trestného súdu zamietol v jeho právoplatne skončenej korupčnej kauze obnovu konania. Beňa si ale môže vydýchnuť v prípade Vladimíra Pčolinského. Košická krajská prokuratúra totiž zrušila jeho obvinenie z krivej výpovede.

Bývalý funkcionár SIS Boris Beňa sa vlani pred súdom priznal

Beňa sa priznal, že vynášal informácie a rovnako sa priznal aj k 50-tisícovému úplatku. Peniaze si vypýtal za pomoc pre firmu, ktorej pri kontrole zablokovali majetok. Beňa po tom, ako začal spolupracovať, uzavrel dohodu o vine a treste. Nakoniec vyviazol s trojročnou podmienkou so skúšobnou dobou na päť rokov a s peňažným trestom 14-tisíc eur. "Som rád, že to mám za sebou, budem sa venovať rodine," hovorí Beňa. 

Beňa sa po roku ale rozhodol, že podá žiadosť o obnovu konania

Dôvodom je Rozsudok Najvyššieho súdu. Ten totiž v marci znížil trest ex-šéfovi kontrarozviedky SIS Petrovi Gašparovičovi a bývalému policajtovi Ladislavovi Vičanovi. Prvý menovaný dostal 22 mesiacov a druhý 20 mesiacov.

Dvojica bola pôvodne odsúdená z prijímania úplatku, ale Najvyšší súd verdikt zmenil a odsúdil ich za nepriamu korupciu. V praxi to znamená, že Beňa skončil s prísnejším trestom, než tí, ktorých usvedčil. "Išiel som do toho vlastne kvôli tomu, že ten skutok bol právoplatným rozhodnutím Najvyššej inštancie kvalifikovaný ako úplne iný skutok, než za aký som uzatváral dohodu o vine a treste," tvrdí Beňa. 

Podľa sudcu neboli splnené podmienky na obnovu konania a žiadosť ex-siskára Beňu zamietol. "Nie som sklamaný, počítali sme aj s touto možnosťou. Stále sme presvedčení, že máme pravdu a vyskúšali sme to," hovorí Beňa. "Ľudsky rozumiem tomu, čo namietal odsúdený doktor Beňa. Tak, ako konštatoval aj samosudca, ide o právne zaujímavú situáciu, kedy máme jeden skutok posúdený iným súdom rozdielnym právnym spôsobom," uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry SR Peter Kysel. 

"Zjednodušene, keď poviem, tak keby malo platiť úplne všetko to, čo odznelo v tom odôvodnení, tak by bolo až nemožné, podať návrh na obnovu konania v akomkoľvek konaní, ktoré sa skončilo dohodou o vine a treste. To nie je celkom tak, lebo, keby to tak bolo, tak to zákon vylučuje," uviedol obhajca Borisa Beňu, Peter Kubina. 

Rozhodnutie nie je právoplatné a obhajoba podala sťažnosť

Posledné slovo bude mať Najvyšší súd SR. Beňa sa ale v stredu dozvedel aj dobrú správu. Jemu a kajúcnikovi Ľudovítovi Makóovi totiž Košická Krajská prokuratúra zrušila obvinenia a zastavila aj trestné stíhanie v kauze krivej výpovede v prípade Vladimíra Pčolinského. Prokuratúra to odôvodnila tým, že stíhanie bolo predčasné a nezákonné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy