Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ak vám ukradnú auto, policajti vám ho vypátrajú pomocou mobilu
Zdielať na
Krimi

Ak vám ukradnú auto, policajti vám ho vypátrajú pomocou mobilu

V pravidelnej rubrike Ako to nespackať radí policajný šéf Ján Packa.

Dnes začneme s krádežami áut. Pána Norberta z Nových Zámkov zaujíma, že keď mu ukradnú auto, ale má v ňom schovaný mobilný telefón, tak či mu policajti vedia auto pomocou toho telefónu vypátrať.

"Áno, táto možnosť vlastne novelou zákona o policajnom zbore existuje pri pátraní po nezvestných osobách a ukradnutých veciach, pretože pokiaľ majiteľ vozidla, v ktorom má telefón, dá súhlas na to, aby sme ho zistili, dokážeme zistiť polohu vozidla."

Ďalšiu otázku poslal istý SBS-kár. Chce sa opýtať, prečo zásahové vozidlá sbsiek nemôžu používať majáky, keď idú na zásah.

"Vozidlá sbs majú možnosť používať majáky počas výkonu služby, avšak samozrejme zase to nemôžu byť všetky vozidlá, pretože potom by sme sa vozili všetci len s majákmi a ostatní by nemali kde jazdiť."

Pánovi Martinovi sa často stáva, že mu električka nedá prednosť na priechode pre chodcov – práve naopak, začne trúbiť, aby sa uhol. No a tak sa chce opýtať, či mu električka má dať prednosť.

"Motorové vozidlá majú povinnosť dať chodcom na priechode prednosť, ale vodič električky túto povinnosť nemá. Čiže chodec je povinný dať prednosť električke."

Pani Ivana by si chcela zapísať do papierov od auta ťažné zariadenie. Pýta sa, čo všetko preto musí urobiť, a či je to nejaký zdĺhavý proces.

"Tu postačuje dať si namontovať v autorizovanom servise, a potom s týmito dokladmi prísť na políciu, kde to zapíšu do technického preukazu."

Poslednú, teda otázku od policajtov nám poslal policajt z Topoľčian. "Môže policajt v skúšobnej dobe, ktorý je zaradený do prípravy na oddelenie skráteného vyšetrovania bez akéhokoľvek policajného vzdelania plniť všetky služobné úlohy rovnako ako policajti funkčne a hodnostne starší?"

"Ja si myslím, že pokiaľ nemá žiadne policajné vzdelanie, tak na tomto mieste nemôže byť ani zaradený. Že musí mať minimálne vzdelanie a tam robí úkony, ktoré popisuje len v prítomnosti a za vedenia svojich kolegov."

Zdielať na

Najčítanejšie správy