Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najvyšší súd rozhoduje o odvolaní Dušana Kováčika, verdikt padne v utorok
Zdielať na

Najvyšší súd rozhoduje o odvolaní Dušana Kováčika, verdikt padne v utorok

BRATISLAVA / Od deviatej ráno v piatok (20.5.) na Najvyššom súde pokračuje odvolacie konanie bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Inštitúcia, ktorej kedysi velil, mu vymerala trest 14 rokov vo väzení.

Hlavnou stratégiou obhajoby je spochybňovanie výpovedí trojice kajúcnikov - Ľudovít Makó, Matej Zeman a František Bohm tvoria kľúčovú zložku prípadu. Kováčik tvrdí, že za svoje vyjadrenie dostali výhody vo vlastných konaniach a napadol aj spôsob zaisťovania ich majetkov. 

Ústavný súd medzitým zamietol podanie v ktorom obvinený tvrdí, že naňho špeciálna prokuratúra nemohla podať obžalobu z korupcie do vyhodnotenia jeho žiadosti o zbavenie trestného stíhania neslávne známym paragrafom 363. To znamená, že odškodnenie vo výške 50-tisíc eur do Kováčikových rúk nepríde.

Bývalý špeciálny prokurátor však prišiel s ďalším pokusom získať preferovaný výsledok. Chce, aby Najvyšší súd počkal s rozhodovaním v jeho kauze až do skončenia vyšetrovania policajnej inšpekcie, keďže existuje dôvodné podozrenie o manipulácií výpovedí kajúcnikov.

Kováčik sa pri odchode zo súdu novinárom odmietol vyjadriť a vystačiť si tak museli so strohým "Dovidenia". Za 16 rokov pôsobenia si vyslúžil prezývku 61:0, odkazujúcu na to, že nepodal ani jednu obžalobu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy