Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na vodnom diele sa prevrátil motorový čln. Na hladine sa vytvorila vyše 300 metrová ropná škvrna
Zdielať na

Na vodnom diele sa prevrátil motorový čln. Na hladine sa vytvorila vyše 300 metrová ropná škvrna

ŽILINA / Žilinskí hasiči v sobotu, 7. mája vyrazili na vodné dielo. Prevrátil sa tam čln, ktorý majiteľ odstavil ešte minulý víkend. Pri akcii museli použiť aj takzvanú nornú stenu.

Motorový čln mal poslúžiť, ako sprievodné plavidlo pri jachtárskych pretekoch. Lenže, keď ho pred súťažou spustili na hladinu vodného diela, ukázalo sa, že motor je pokazený. Preto ho priviazali o bóju, kde ho mal prísť opraviť servisný technik. No namiesto neho sem museli prísť hasiči. "Po našom príjazde bolo zistené, že ide o prevrátený čln na vodnom diele s následným únikom prevádzkových kvapalín, teda benzínu," hovorí veliteľ zásahu hasičov Ján Mihálik. 

Kým sa jedna partia hasičov snažila pomocou žeriavu dostať plavidlo na breh, ich kolegovia mali plné ruky práce pri znečistenej vode. "S roztiahnutou ropnou škvrnou o vzdialenosti 350 metrov," hovorí dôstojník hasičov Marek Langa. "Z motorového člnu uniklo neznáme množstvo prevádzkových kvapalín, ktoré
sa roztekajú po hladine," tvrdí Mihálik. 

Na hladinu natiahli nornú stenu, aby zabránili ďalšiemu šíreniu ropnej škrvny. "Táto nebezpečná látka bude zozbieravaná a zrieďovaná chemickým prostriedkom." hovorí Langa. 

Prípadom sa už zaoberá Slovenská inšpekcia životného prostredia. "Vodárski inšpektori zo žilinského inšpektorátu zasahovali od skorého rána v spolupráci so zložkami IZSTento prípad riešime, ako mimoriadne zhoršenie kvality vôd, nakoľko došlo k úniku znečisťujúcej látky," hovorí generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy