Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Elitní policajti z NAKA, ktorí za úplatu sledovali politikov, sa pred súdom priznali a vypočuli si tresty
Zdielať na

Elitní policajti z NAKA, ktorí za úplatu sledovali politikov, sa pred súdom priznali a vypočuli si tresty

BANSKÁ BYSTRICA / Dvoch príslušníkov NAKA obvinených v kauze Očistec dnes odsúdil Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Bývalí elitní policajti Milan Žáčik a Ivan Bobocký sa priznali k prijímaniu úplatkov. Za peniaze sledovali viacerých politikov, vrátane Igora Matoviča.

Dvaja bývalí policajti uzavreli s prokurátorom dohodu o vine a treste, ktorú Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici schválil. "Jednalo sa o rozsiahlu trestnú činnosť. Páchatelia boli činní pre zločineckú skupinu a zneužívali právomoc verejného činiteľa," povedal prokurátor. 

Expolicajti, ktorí brali úplatky a sledovali nepohodlných politikov dostali podmienečné tresty. V ich prospech zavážila spolupráca pri vyšetrovaní a výpovede proti ďalších obvineným v tejto kauze. "Uložil im trest 3 rokov s odkladom na skúšobnú dobu 4 roky," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici Katarína Kudjáková. Okrem toho dostali zákaz stretávať sa s osobami, ktoré boli ich spolupáchateľmi, prepadnutie majetku a zákaz činnosti v orgánoch verejnej moci po dobu 6 a 8 rokov. "Bez výhrad schválené, nadobudlo právoplatnosť," uviedol prokurátor. 

Bývalí elitní policajti ani ich obhajca nechceli rozhodnutie komentovať. Celá skupina, pre ktorú mali byť činní, pôsobila okolo nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Zbierali informácie a sledovali politikov, napríklad Igora Matoviča, Radoslava Procházku či súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Mesačne za to inkasovali 800 až 900 eur. Priznali aj ovplyvňovanie svedka v prospech Moniky Jankovskej v kauze Fatima.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy