Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
"Varička" pervitínu a bývalá kandidátka Harabinovej strany si vypočula trest
Zdielať na

"Varička" pervitínu a bývalá kandidátka Harabinovej strany si vypočula trest

PEZINOK / Bývalá kandidátka Harabinovej strany vlasť si dnes pred súdom vypočula trest. Gabriela Kučerová figurovala v známej drogovej kauze Venal 4. Pre skupinu pôsobila ako takzvaná varička a vyrobiť mala kilogramy pervitínu za státisíce eur. Špecializovaný trestný súd ju poslal na viac ako 10 rokov za mreže. Rozsudok nie je právoplatný.

Po členov drogového gangu zo Serede a okolia si prišli kukláči a vyšetrovatelia z Národnej kriminálnej agentúry v auguste v roku 2020. Pri akcii zadržali viacero ľudí. Zaistili aj laboratórium a chemikálie na výrobu tvrdých drog. Medzi zadržanými bola aj kandidátka za stranu Vlasť Gabriela Kučerová. Tá vlani v septembri ako jediná z obvinených odmietla dohodu o vine a treste.

Ostatní 6 boli s dohodou spokojní a dostali tresty od 5 do 13 rokov. Dnes sa Kučerová postavili pred súd opäť. Tentokrát pred senátom dala vyhlásenie o svojej vine. "Senát Špecializovaného trestného súdu rozhodol tak, že obžalovanú uznal vinnou, najmä z drogovej trestnej činnosti,  ktorú mala páchať v rámci zločineckej skupiny," povedal prokurátor Miroslav Stanislav. Kučerovej pôvodne hrozilo 25 rokov za mrežami. Súd jej nakoniec vymeral 12 - ročný trest, vo väznici so stredným stupňom stráženia. Okrem svojho vyhlásenia jej pomohlo aj to, že spolupracovala a skutok oľutovala. Navyše je matkou neplnoletého syna, o ktorého sa aktuálne stará jeho krstná matka v zahraničí. Jeho otec je tak isto stíhaný za drogovú trestnú činnosť.

Obžalovaná mala za úlohu variť pervitín a patrila do stredových štruktúr. Na čele skupiny bol zatiaľ neprávoplatne odsúdený Slavomír Weiss, ktorého pred nedávnom poslal súd na 24 rokov za mreže. Podľa obžaloby Kučerová navarila viac ako 22kg drogy. "Bola takzvaná varička, čo znamená, že dokázala chemickou reakciou vyrobiť pervitín. V sume minimálne 660 tisíc eur," informoval prokurátor. Rozsudok v tejto drogovej kauze zatiaľ nie je právoplatný. Prokurátor aj obžalovaná sa odvolali. "Nakoľko nebol obžalovanej uložený obligátorný trest prepadnutia majetku," vysvetlil prokurátor Miroslav Stanislav. Posledné slovo tak bude mať Najvyšší súd SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy