Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Oblasť na Poľane ohrozujú medvede
Zdielať na

Oblasť na Poľane ohrozujú medvede

STREDNÉ SLOVENSKO / Obyvatelia Skliarova majú strach. Medzi ich domami sa v noci pohybuje viac ako desiatka medveďov. Ničí hydinu aj včelstvá. Zásahový tím pre medveďa hnedého v oblasti hliadkuje a hľadá riešenie na elimináciu týchto problémových jedincov.

Zásahový tím pre medveďa hnedého už niekoľko dní monitoruje oblasť na Poľane a pokúša sa nájsť účinné metódy, ako odplašiť medvede, ktorých sa tu má pohybovať viac ako 10. "Situácia je tam skutočne vážna, ani tí najstarší obyvatelia na Poľane si to nepamätajú. Medvede rabujú ľuďom majetok, ohrozujú ich na zdraví, takže sme tam takmer každú noc a hliadkujeme," hovorí Jaroslav Slašťan, vedúci zásahového tímu pre medveďa hnedého.

Členovia zásahového tímu pomáhajú miestnym stavať elektrické oplotenie, no zatiaľ sa toto opatrenie ukázalo ako neefektívne a nedostatočné. "Nepomáha ani zabezpečenie včelstiev alebo hospodárskych zvierat, medvede už našli taktiku, ako sa podhrabať pod elektrické ohradníky," dodáva vedúci zásahového tímu pre medveďa hnedého. Ľudia sa boja o svoje životy, medvede im už zadrhli sliepky, ovcu a pravidelne rabujú včelstvá. "Ja mám tiež včelstvo, sme traja včelári a sme ohrození. Susedovi, ktorý je odo mňa 50 metrov a delí nás len plot, už trikrát zničili včelstvo," tvrdí Ján Matúška, obyvateľ Skliarova. 

"Medvede tam spôsobujú škodu každú noc, táto situácia nás mrzí. Budeme musieť zvoliť veľmi netypické riešenie, pretože k týmto medveďom sa na dostrel narkotizačnou zbraňou nedostaneme. Toto nie sú typické kontajnerové medvede, ale sú plaché," informuje Jaroslav Slašťan. Vedúci zásahového tímu pre medveďa hnedého nešpecifikoval, aké riešenie na elimináciu medveďov to bude, nakoľko prebiehajú rokovania s dotknutým ministerstvom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy