Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rómske hliadky opäť fungujú. Projekt financovaný z európskych zdrojov zvyšuje zamestnanosť Rómov
Zdielať na

Rómske hliadky opäť fungujú. Projekt financovaný z európskych zdrojov zvyšuje zamestnanosť Rómov

HUMENNÉ / Hoci máme ruky aj nohy a môžeme pracovať, ako Rómovia sa zamestnáme iba ťažko. Aj to sú slová mužov, ktorí našli uplatnenie ako členovia poriadkových hliadok v rómskych osadách.

Projekt, financovaný z európskych zdrojov, mal vlani na pár mesiacov pauzu. Počas nej v osade Podskalka v Humennom registrovali ničenie mestského majetku. Teraz do služby nastúpilo osem mužov, ktorí museli prejsť výberovým konaním.

Členovia MOPS sú v teréne počas pracovných dní, a to od šiestej rána do desiatej večer. Projekt v minulom roku skončil. Počas štyroch mesiacov, keď hliadky v osade neboli, zaznamenali v osade Podskalka poškodzovanie mestského majetku. Opätovné rozbehnutie projektu preto uvítali. Financovaný je z európskych zdrojov.

"Základné vzdelanie, bezúhonnosť, sme hodnotili komunikatívnosť. V tomto projekte je dôraz kladený na ochranu životného prostredia, nepovolené skládky. Vo viacerých osadách je neporiadok najvypuklejší problém," hovorí náčelník Mestskej polície v Humennom, Marián Zub.

7-členná komisia vybrala spomedzi 30 uchádzačov osem. Tí nastúpili do služby a odľahčili zásahy mestskej, aj štátnej polície na území osady.

"O to majú menej výjazdov do osady, sú nápomocní minimálne v prvom kontakte. Už keď je vypuklejší problém, samozrejme kontaktujú hliadku, tá ide a rieši," priblížil Zub.

"Dobré, veľmi, že sú tu. Je bezpečnejšie, že sú tu," myslí si obyvateľka osady Kveta.

"Dávame pozor hlavne na deti, na bezpečnosť cestnej premávky, aby sa niečo nestalo, nejaká nehoda," uviedol člen MOPS, Jozef Polák.

Cieľom projektu je zvýšenie finančnej gramotnosti a tiež zamestnanosti u marginalizovaných rómskych komunít. Najväčší záujem o projekt je v oblastiach s najvyššou mierou nezamestnanosti a najväčšími sociálnymi problémami. Takmer tri štvrtiny žiadostí o nenávratný finančný príspevok prišli z Prešovského a Košického samosprávneho kraja

"Skôr nemáme šancu my ako Rómovia, poviem tak, ako je, ja by som bol schopný aj niekde ísť, ja s tým problém nemám, mám ruky, nohy, môžem ísť. Ale je viac odstup o nás," doplnil Miroslav Šenky, člen MOPS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy