Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Expolicajta Kaľavského v Bosne a Hercegovine prepustili, nesmie opustiť krajinu
Zdielať na

Expolicajta Kaľavského v Bosne a Hercegovine prepustili, nesmie opustiť krajinu

BOSNA A HERCEGOVINA / Medzinárodne hľadanému expolicajtovi Jánovi Kaľavskému odobrali po zadržaní v Bosne a Hercegovine cestovný pas. Tvrdí to naša polícia s odvolaním sa na tamojšie orgány. Súd ho nevzal do väzby. Kaľavský sa v krajine pokúša získať azyl. Kľúčová postava takzvanej vojny policajtov je hlavným svedkom proti vyšetrovateľom okolo Jána Čurillu. V januári však naňho prokurátor podal obžalobu pre prijímanie úplatku, zneužívanie právomocí verejného činiteľa a marenie spravodlivosti. Podľa obvinenia mal za rôzne výhody a dary vynášať informácie z vyšetrovania.

Ministerstvo spravodlivosti dostalo informáciu o zadržaní Jána Káľavského cez Veľkú Noc. Začali s celou procedúrou k tomu, aby ho vydali. A to najmä so zhromažďovaním potrebných podkladov. Tamojší súd Jána Kaľavského napriek medzinárodnému a európskemu zatykaču do väzby nevzal. Slovensko to ovplyvniť nemôže.
"Momentálne máme informácie z Interpolu Sarajevo, že osoba bola síce prepustená zo zadržania, ale s určitými obmedzujúcimi opatreniami spočívajúcimi v tom, že sa musí zdržiavať na určitej adrese a bol mu zadržaný cestovný doklad," povedal hovorca Prezídia PZ SR Michal Slivka. 

"Bezprostredne po doručení originálu medzinárodného zatýkacieho rozkazu s prekladom zo Špecializovaného trestného súdu, požiada ministerstvo spravodlivosti o vydanie menovaného," uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Ján Kaľavský je kľúčovou postavou v takzvanej vojne policajtov. S vyšetrovateľmi okolo Jána Čurillu odhaľovali korupciu na policajnej inšpekcii, napokon sa však postavil proti ním s tým, že si všetko vymysleli.

Na jednej strane je tak korunným svedkom proti bývalým kolegom v kauze údajného manipulovania svedkov, na druhej strane je sám obvinený z prijímania úplatku, zneužívania právomocí verejného činiteľa aj marenia spravodlivosti. Citlivé informácie z policajného vyšetrovania mal odovzdávať podnikateľovi Petrovi Petrovovi alias Tigrovi. A ten sa pred políciou rozhovoril: "O jeho pravdivosti výpovede aj v iných veciach sú veľmi závažné pochybnosti," povedala advokátka obvineného Eva Mišíková. 

Kaľavský si v Bosne a Hercegovine požiadal o azyl. Ministerstvo nechce špekulovať, aký to bude mať dosah na extradíciu.
"Zúčastňoval sa, pokiaľ tu bol, na jednotlivých úkonoch a nadobudol dojem, že ten proces voči nemu nie je vedený v súlade s trestným poriadkom," uviedla Mišíková. "Je rovnako veľmi ťažké odhadnúť, aký dlhý bude proces vydania na Slovensko, praktické skúsenosti z Bosny s tým v poslednom čase nemáme," dodal Bubla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy