Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Seniorom vyvolávajú podvodníci, ktorí sa tvária ako policajti. Varujú ich pred vykradnutím
Zdielať na

Seniorom vyvolávajú podvodníci, ktorí sa tvária ako policajti. Varujú ich pred vykradnutím

TRNAVA / Za uplynulé hodiny polícia zaznamenala niekoľko telefonátov od vystrašených starších ľudí, ktorí sa báli o svoju bezpečnosť. Volali im falošní policajti, ktorí im tvrdili, že sú v ohrození.

Tentoraz sa podvodníci zamerali na starších ľudí v Trnavskom kraji. Telefonicky ich kontaktovali v nočných hodinách. Niekoľkým starším ľuďom zatelefonovali a predstavili sa, že sú od polície. Podvodníci používali rôzne mená ako Pavelka, Kolár a podobne. Zamerali sa prevažne na opustených ľudí, ktorých akože varujú pred možným prepadom, respektíve vykradnutím. 

"Mal som telefonát na pevnú linku v neskorých večerných hodinách, keď už bola tma. V telefóne sa mi ozvali, oslovili ma celým menom a predstavili sa, že tu je polícia, že upozorňujú ľudí, aby si dávali pozor lebo po Trnave chodí taká veľká banda a že sú aj ozbrojení a že majú naše meno," uviedol jeden z dôchodcov. 

Starším ľuďom navrhovali, že nech si všetky cennosti a peniaze odložia na jedno miesto. Takto sa od nich snažili zistiť, že akú veľkú hotovosť majú doma a cennosti. Našťastie im piati z nich si skutočnosť overovali telefonicky na čísle 158. "Prvý telefonát sme prijali o 22.33 od staršej pani, ktorú takýto telefonát veľmi vyľakal. Policajti preto fyzicky okolie jej domu preverili. Chválime ľudí, že aj napriek situácii nespanikárili a podvodníkom nenaleteli," povedala hovorkyňa KR PZ Trnava Mária Linkešová. 

"Ja som mala pred chvíľou taký veľmi zvláštny telefonát. Bratislavská polícia ma upozorňovala, že ma idú vykradnúť. Že nech zbalím všetky cennosti, že sem prídu policajné autá," povedala dôchodkyňa. Podvodníci skúšali aj ďalšie finty, ako okradnúť dôverčivých a vyplašených ľudí. "Pár minút pred polnocou prijal z utajeného čísla hovor aj ďalší Trnavčan. Muž, ktorý mu volal sa ozval ako doktor Novák a hovoril, že jeho syn mal nehodu," uviedla Linkešová. Ani tento muž našťastie nenaletel a hneď kontaktoval políciu. Polícia všetky nahlásené hovory prijala a prípady si prevzali policajní kriminalisti z Trnavy. Na stotožnení páchateľov pracujú.

Aj keď podvodníci volali z utajeného čísla, pre políciu nie je problém ich vypátrať. S podobnými praktikami sa policajti stretávajú často. "Upozorňujeme preto najmä starších ľudí, aby cudzie telefónne čísla, ktoré nemajú uložené v kontaktoch. Pokiaľ hovor prijmú, aby pri podozrení na podvodníkov, hovor čo najskôr ukončili a neposkytovali bližšie informácie o rodine, peniazoch ani ďalšie citlivé údaje, ktoré by podvodníci mohli využiť v rozhovore v prospech seba," dodala Linkešová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy