Polojasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ján Slota si vypočul svoj verdikt v kauze úplatku
Zdielať na

Ján Slota si vypočul svoj verdikt v kauze úplatku

PEZINOK / Obvinený Jána Slota nejde do väzby. V sobotu, 26.3., vo večerných hodinách o tom rozhodol sudca Špecializovaného trestného súdu. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, nakoľko prokurátor proti nemu podal sťažnosť. Súd ale zároveň rozhodol o preventívnej väzbe.

Exprimátor Žiliny a bývalý šéf SNS na tento verdikt čakal pomerne dlho. Jeho výsluch totiž skončil ešte predpoludním. Čelil obvineniu z korupcie. K skutku malo údajne dôjsť ešte v roku 2018, teda v čase, keď bol v podmienke. Sudca po veľmi dôkladnom zvážení nakoniec Jána Slotu neposlal do väzby. Slota pred sudcom vypovedal necelé dve hodiny a svoju vinu odmietal. Podľa advokáta boli dôvody väzby vymyslené a nedôvodné. 

"Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu nevyhovel návrhu prokurátora na vzatie obvineného do väzby a inžiniera J.S. prepustil zo zadržania na slobodu. Sudca na rozdiel od prokurátora nezistil naplnenie dôvodov kolúznej väzby, avšak dospel k záveru o existencii dôvodov preventívnej väzby, ktorú nad obvineným nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka a písomným sľubom obvineného. Súd obvinenému uložil aj povinnosti a obmedzenia. Rozhodnutie nie je právoplatné, nakoľko prokurátor proti nemu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší Súd Slovenskej republiky 31.3.," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

Rovnako aj jeho obhajca tvrdil, že dôvody na väzbu sú vymyslené a nedôvodné. Advokát zároveň priznal, že Slota obmedzenie na slobode znášal dobre, problém sú len jeho zdravotné ťažkosti.

Miernejší trest mal stáť 10-tisíc eur

NAKA zadržala Jána Slotu vo štvrtok, 24.3. s tým, že mal byť sprostredkovateľom úplatku pre žilinských krajských sudcov, ktorí rozhodovali prípad nehody so smrteľným následkom. Práve Slota mal vybavovať miernejší trest, čo malo stáť 10-tisíc eur. Vyšetrovateľ v tejto súvislosti obvinil ďalšie dve osoby pre zločin prijímania úplatku a prečin podplácania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy