Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Učiteľ, ktorý na lyžiarskom výcviku obťažoval 17 žiakov, dostal od súdu mimoriadne nízky trest
Zdielať na

Učiteľ, ktorý na lyžiarskom výcviku obťažoval 17 žiakov, dostal od súdu mimoriadne nízky trest

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Zvrhlý pedagóg z Prešova, ktorý obchytkával a sexuálne obťažoval svojich žiakov, už pozná trest. Uložil mu ho spišskonovoveský súd. Zvrátenosti sa diali v lyžiarskom stredisku na Hnilčíku v januári v roku 2019. Pedagóg Michal mal obťažovať 17 žiakov.

Aj dnešné, v poradí už tretie pojednávanie v tomto prípade, sa dialo za zatvorenými dverami. Vypovedali svedkovia, no obhajoba už mala pripravené aj záverečné reči. Pred súdom ešte vypovedali rodičia poškodených chlapcov. Napriek tomu, že od skutku ubehli už tri roky, mnohí rodičia sa z toho dodnes nevedia spamätať. Ich deti mali vtedy 12-13 rokov. Traumu si zrejme ponesú dlho. "Na messenger mi písal syn. Najprv som tomu nechcela veriť. Potom som absolvovala zopár telefonátov, volal mi riaditeľ školy. Postupne som začala vstrebávať informácie, proste to si neviete ani predstaviť," hovorí matka. 

Detaily Michalovho konania ani nie je možné zverejniť. Postupne navštevoval viaceré izby na penzióne, kde malých chlapcov nie len obchytkával za pohlavné orgány. "Uznáva sa za vinného. Spôsobil maloletým psychickú traumu a maloletému P.I. poranenie predkožky penisu parafinózu s dobou liečenia v trvaní do 7 dní. Teda, pokračovacím konaním zneužil bezbrannosť iného na vykonanie pohlavného styku a iných sexuálnych praktík. A čin spáchal závažnejším spôsobom konania na viacerých osobách, a to deťoch. Čím spáchal opakovací zločin sexuálného násilia," uviedla sudkyňa. 


Michal dostal štyri a pol ročné väzenie s najnižším stupňom stráženia. Sedemročný zákaz pedagogickej činnosti, aj zákaz organizovať aktivity, ako napríklad detské tábory, krúžky, či výlety. A taktiež liečenie ambulantnou formou. "Podľa môjho názoru, uloženie akéhokoľvek nepodmienečného trestu odňatia slobody, nerieši príčinu, prečo bol spáchaný tento skutok. On svoj postoj k tejto veci prezentoval na úvodnom pojednávaní. Vrátane toho jeho vyhlásenia. to, že úprimne oľutoval spáchanie tohto skutku," tvrdí obhajca Sergej Romža. 

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Prokurátorka si vzala 15 dňovú lehotu na rozmyslenie. Odvolanie zvažuje aj obhajca. "Vzhľadom na to, že podmienky pre mimoriadne zníženie trestu, pre zníženú príčetnosť, boli v tomto prípade preukázané. Javí sa tento trest ako dostatočný," hovorí prokurátorka hovorí prokurátorka Okresnej prokuratúry Spišská Nová Ves. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy