Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na potrebné doklady čakajú pred cudzineckou políciou stovky Ukrajincov
Zdielať na

Na potrebné doklady čakajú pred cudzineckou políciou stovky Ukrajincov

BRATISLAVA / Aj bratislavské oddelenie cudzineckej polície bolo od skorého rána pod náporom. Stovky ľudí, prevažne matky s deťmi, ale niektoré deti aj bez rodičov, čakali na potrebné doklady. Z Ukrajiny uteká pred vojnou stále viac ľudí, ktorí hľadajú na Slovensku dočasné útočisko. Najväčší nápor nás pravdepodobne ešte len čaká.

Je úžasné, že koľko ľudí sa zomklo a podávajú pomocnú ruku tým, ktorí museli opustiť svoje domovy. Väčšina z nich si zobrala len tie najpodstatnejšie veci, ktoré sa zmestia do jedného ruksaku. Aj dnes už od skorého rána prichádzali ľudia na policajné oddelenie do bratislavských Vajnôr. Cudzinecká polícia je pre ľudí z Ukrajiny otvorená 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Aktuálne je tu veľa mamičiek s malými deťmi.

"Toto oddelenie bolo štandardné pracovisko do minulého týždňa, vzhľadom na situáciu, ktorá sa stala na Ukrajine, sme museli vlastne činnosť oddelenia upraviť tým spôsobom, že dnes vybavuje len žiadateľov o dočasné útočisko," Branislav Červenka, riaditeľ odboru cudzineckej polície.

Denne príde na bratislavské oddelenie 200 až 450 žiadateľov z okupovanej Ukrajiny. V prípade potreby sú policajti schopní vybaviť až 1000 ľudí za deň.

"Vítame pomoc každého dobrovoľníka, to znamená, že ak by mali občania, ktorí utekali a teraz získali dočasné útočisko chuť pomáhať, tak určite privítame každého jedného," hovorí Branislav Červenka.

Pre ľudí, ktorí žiadajú o dočasné útočisko sú pripravené vyhrievané stany, kde si môžu po náročnej ceste na chvíľu oddýchnuť, kým pôjdu ďalej. Každý jeden človek dostane najesť, napiť a pre najmenších je zariadení dočasný detský kútik. O každého jedného je postarané aj po zdravotnej stránke. Taktiež sa nemusia obávať, že by sa nedohovorili.

"Máme tu dobrovoľníkov, z rád ukrajinských študentov, ktorí študujú na vysokých školách a tí nám pomáhajú s tlmočením aj vyplňovaním vyhlásení, ktoré je potrebné, keď chcú žiadať dočasné útočisko," dodal Branislav Červenka.

Medzi ľuďmi, ktorí museli opustiť svoje domovy, je aj mladá mamička Tatiana.

"Prišla som z Kyjeva. Ja s dvomi deťmi a kamarátka tiež s deťmi. Išli sme 12 hodín. Zobrali sme si len to najnutnejšie. Prišli sme len preto, aby sme nesedeli s deťmi v pivniciach, aby nepočuli sirény, aby mohli normálne žiť," hovorí Tatiana.

Niektorým sa pri úteku z krajiny nepodarilo vybrať z banky peniaze. Každá jedna pomoc od nás, pre nich má veľkú hodnotu.

"Vieme im pomôcť tak, že máme svoj tím na hraniciach ukrajinsko - slovenských, tam je tím, ktorý už presne vie, že kam, ako koordinovať ľudí, ktorí potrebujú krátkodobo prespať, to znamená, že jednu dve noci, keď prichádzajú sem k nám do Bratislavy," povedal Rastislav Hochmann, gestor Vysokej školy Sv. Alžbety.

Ľudia, ktorí museli po útoku na ich krajinu opustiť svoje domovy, potrebujú v prvom rade teplo, jedlo, miesto kde sa môžu vyspať a mnoho z nich príjme aj oblečenie, či detské kočíky. Neodmietnu ani prácu.

"Chceme vám naozaj poďakovať, pretože všetci ľudia , ktorých stretávame, všetci pomáhajú. prenajali nám byt zadarmo, jedna žena mi ponúkla prácu. Dostávame pred dvere pomoc pre deti, som veľmi vďačná vašim ľuďom," hovorí dojatá Tatiana.

Pravdepodobne v najbližších dňoch príde na Slovensko viac ľudí z Ukrajiny, ktorí nebudú mať kde hlavu zložiť.

Rastislav Hochmann dodáva: "Ja počítam, že koncom tohto, začiatkom budúceho týždňa prídu tí najchudobnejší, ktorí budú hľadať to útočisko práve tu u nás a budú tu chcieť dlhodobo ostať, teda aspoň pokiaľ ten konflikt neskončí."

​Slováci poskytujú utekajúcim Ukrajincom rôzne formy pomoci:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy