Polojasno
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Môžete ísť bojovať na Ukrajinu? Áno, ale má to háčik
Zdielať na

Môžete ísť bojovať na Ukrajinu? Áno, ale má to háčik

BRATISLAVA/PRAHA / V súvislosti so súčasným vojenským konfliktom sa naskytá otázka - môže sa Slovák zúčastniť bojov ako člen cudzieho vojska? Krátka odpoveď je "áno", dlhšia "áno, ale pripravte sa na poriadnu dávku byrokracie".

Prezident nášho východného suseda plánuje vytvoriť Medzinárodnú légiu územnej obrany Ukrajiny, akúsi samostatnú jednotku skladajúcu sa zo zahraničných vojakov. Slovenská legislatíva to však len tak nedovoľuje. Od roku 2016 je "podieľanie sa na činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny na území iného štátu" trestným činom. Hrozí zaň dva až osem rokov za mrežami a počas šiestich zím jeho pôsobnosti bol zaň odsúdený jediný človek. "Znamená to, že každý, kto akýmkoľvek spôsobom participuje na určitých bojoch v rámci vojny v inej krajine a nemá na to povolenie, tak sa dopúšťa tohto trestného činu," vysvetlila rektorka akadémie policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská.

Jediná možnosť, ako sa k oficiálnemu povoleniu dostať, je pomerne komplikovaná. Žiadosť je nutné podať na okresný úrad, ten ju posunie ministerstvu vnútra, následne poputuje šéfovi rezortu zahraničných vecí a až po jeho schválení sa dostane k hlave štátu. Ešte ani jedna ale na jej stôl nedošla. "Vojenská kancelária prezidenta neeviduje takéto žiadosti ani za minulý rok, ani za tento rok, tým pádom nemohlo padnúť ani rozhodnutie prezidentky, ktoré by sa týkalo takejto žiadosti," uviedol jej hovorca Martin Strižinec.

Avšak ani po schválení to nebude také ľahké, rolu hrá legislatívna lehota. "Občan podáva žiadosť najneskôr 90 dní pred začiatkom obdobia, na ktoré žiada o povolenie výkonu vojenskej služby v ozbrojených silách iného štátu," znie zákon. S nadhľadom môžeme povedať, že kým by papier prešiel týmito krokmi, na Ukrajine by sa aj prestalo strieľať.

V Česku je situácia oveľa jednoduchšia a asi štyri stovky tamojších obyvateľov majú o službu mimo vlastných hraníc záväzný záujem. "Ministerstvo obrany v tejto chvíli eviduje viac ako sto žiadateľov o súhlas prezidenta republiky so vstupom občana Českej republiky do ozbrojených síl iného štátu a ďalší žiadatelia sa stále hlásia. Podľa Českej tlačovej agentúry sa s touto žiadosťou obrátilo približne 300 ďalších záujemcov priamo na Pražský hrad," povedal Jíří Caletka z tlačového odboru ministerstva obrany krajiny.

Je tu ale otázka, nad ktorou sa zrejme vlády viacerých krajín budú musieť zamyslieť. "Faktom je, že ak ide o ľudí zo Severoatlantickej aliancie, môže to byť považované za priamu účasť na konflikte s Ruskou federáciou," tvrdil bezpečnostný analytik Andor Šándor. Nehovoriac o tom, že problémy môžu nastať aj na individuálnej úrovni. "Človek, ktorý prichádza z traumatickej záťažovej situácie, by na ňu mal byť pripravený, ale po návrate môže zažívať určité prejavy post-traumatickej stresovej reakcie," uzavrela klinická psychologička Barbora Kuchárová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy