Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na hranice prichádzajú siroty z Ukrajiny, pomáhajú im dobrovoľníci
Zdielať na

Na hranice prichádzajú siroty z Ukrajiny, pomáhajú im dobrovoľníci

KYJEV/CHARKOV / Konflikt na Ukrajine so sebou nosí skazu, akú sme v posledných rokoch nevideli. Vlna migrantov sa týka aj detí a siroty na hraniciach nie sú raritou.

Príbehy, ktoré píše vojna, sú takmer nepredstaviteľné. Dve malé nevinné bábätka v nemocnici sa na chvíľu stali sirotami. Ich rodičia totiž ostali zasypaní ležať v úkryte a dobrovoľníci už pre nich hľadali nový domov. "Na Ukrajine sa zháňala rodina, ktorá by ich niekde pri hraniciach vedela prijať k sebe," povedala dobrovoľníčka Anita. Našťastie však rodičov našli. Aktuálne obaja ležia v nemocnici vo vážnom stave, no žijú a z najhoršieho sú vonku.

A to je len jeden z mnohých dojímavých prípadov, v ktorých sú hlavnými postavami deti. Včera sa ich do Užhorodu dostala tisícka, niektoré z nich bez rodičov alebo akéhokoľvek sprievodu. "Snažia sa im teraz zariadiť ubytovanie a všetko ostatné. Všetci posielajú rôzne pomôcky, plienky či jedlo," uviedla Anita. 

O svojho syna sa bojí aj Karina, je úplne sám na ceste do Izraela. "Bolí ma srdce. Môj 15-ročný syn je vo vlaku, odprevadila ho tam známa, ktorá ho už sprevádzala niekoľkokrát. Cestuje do Odessy, tam ho čakajú moji priatelia," vyhlásila. Pomôžu mu dostať sa cez Moldavsko do Rumunska a odtiaľ odletí do Izraela. Momentálne sa zvyšok rodiny nachádza doma. "Ja sa snažím venovať čo najviac dcérke, spolu sa učíme, napríklad o slnečnej sústave. Kreslíme si, spievame a snažíme sa ju zabávať, aby nevnímala svet okolo," prezradil jej manžel Dmitri.

Aj napriek dobrým správam od manželov je však situácia v Charkove vážna. V potravinách sa míňajú mliečne a mäsové výrobky, pričom všetko, čo v obchode vyložia, sa z pultov do pár minút vykúpi. Objavujú sa mnohé informácie, ktoré hovoria o tom, že čoraz viac detí sa buď stratilo alebo im zastrelili rodičov. Koridor bol vo štvrtok Rusmi vytvorený len na 15 minút a za tento čas toho domáci veľa nestihli.

S nepríjemnými prípadmi sa dobrovoľníci stretli takisto na hraničnom priechode Ubľa. "Jeden malý chlapec, s ktorým som sa rozprávala, mi povedal, že má asi päť súrodencov a je iba s opatrovníkom, matka mu zomrela a otec išiel bojovať," skonštatovala Martina. Podľa Denisy Augustínovej z humanitárnej organizácie Magna sa veľa rodín snaží odviesť svoje deti do blízkosti hraníc a nutne ich neprekračujú. Rodičia si tu navzájom pomáhajú napríklad vzájomným strážením si ratolestí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy