Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
VIDEO: Takto vyzerajú kryty civilnej ochrany. Na Slovensku je ich približne 1500
Zdielať na

VIDEO: Takto vyzerajú kryty civilnej ochrany. Na Slovensku je ich približne 1500

PREŠOV / V súvislosti so situáciou na Ukrajine sa Slováci zaujímajú o kryty civilnej ochrany. Na internete sa dokonca objavil inzerát s ponukou prenájmu súkromného krytu za tisícky eur. Zisťovali sme, ako to v krytoch civilnej ochrany vyzerá, aj to, koľko ich na Slovensku máme a aké sú ich kapacity.

Inzerát sa objavil na internetovom portáli

Ponuka prenájmu krytu je pravdepodobne vymyslená. Na uvedené telefónne číslo sa nedá dovolať. Skutočné úkryty civilnej ochrany sa s fotografiami z inzerátu nedajú porovnať. "Podmienkou plynotesného úkrytu je filtračno-ventilačné zariadenie, ktorým sa filtruje vzduch," informuje tajomník krízového štábu mesta Prešov Peter Kulan. Špeciálne plynotesné dvere sú po zámkom. Za nimi sú väčšinou prázdne podzemné priestory.

V Prešove je takýchto úkrytov viac ako 50. "Ich celková kapacita je 6 500 osôb. V Prešove je aj množstvo ďalších krytov vo vlastníctve iných inštitúcií," uviedla hovorkyňa Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová. 

Na Slovensku je podľa Ministerstva vnútra približne 1500 krytov 

V týchto plynotesných úkrytoch je okrem odvetrávania svetlo, vodovod a toaleta. "Súčasťou je vyslobodzovacie náradie, pomocou ktorého sa osoby vedia dostať von," hovorí Kulan. "V našej hasičskej zbrojnici sú prostriedky osobnej ochrany, masky filtre," tvrdí veliteľ DHZ mesta Prešov Branislav Obal.

Kryty sú súčasťou aj niektorých bytoviek 

Aj keď väčšina ľudí už na tieto úkryty dávno zabudla a niektorí ani nevedia, že sú súčasťou ich bytoviek, tieto priestory správcovia pravidelne kontrolujú a odvetrávajú. Majú aj únikové východy a pri vstupe zvončeky. "Zvonček je na to, aby veliteľ úkrytu vedel, že vonku je osoba a pustil ju dnu," hovorí Kulan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy