Skoro jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Kraje čoraz častejšie čelia kybernetickým útokom. Hackeri používajú ramsovér, ktorý používajú na vydierania
Zdielať na

Kraje čoraz častejšie čelia kybernetickým útokom. Hackeri používajú ramsovér, ktorý používajú na vydierania

BRATISLAVA / Národný bezpečnostný úrad vydal mimoriadne varovanie pred hrozbou závažného kybernetického útoku. Slovensko už má viaceré skúsenosti s hackerskými útokmi. V októbri došlo k viacerým atakom na naše verejné inštitúcie. Podľa najnovších informácií išlo o škodlivý ramsovér, pomocou ktorého vás môžu vydierať. Na istý čas tak bol odstavený Košický samosprávny kraj či mesto Malacky.

Košický samosprávny kraj koncom uplynulého roka čelil hackerským útokom. Na určitý čas boli vypnuté prístupy či elektronický systém úradu. Zamestnancom nefungovali emaily či dokonca nevedeli platiť faktúry. Občania si zas nemohli podať žiadosť či pozrieť digitálne zastupiteľstvo kde sú zverejňované prijaté uznesenia. Hackerom sa do systému našťastie dostať nepodarilo.

"Nedošlo k napadnutiu serverov a tak isto nedošlo ani k úniku dát. Tieto servery boli okamžite dočasne zablokované a tak isto sme celý incident nahlásili Národnému bezpečnostnému úradu a ten ďalej vládnej jednotke na riešenie počítačových incidentov," povedala hovorkyňa KSK Anna Terezková. 

Okamžite vypli prístupy z vonkajšieho prostredia a zmenili heslá. "Podľa záverečnej správy z tohto vyšetrovania, hackeri sa snažili vložiť do serverov Úradu KSK tzv. ramsomvér, teda škodlivý program, ktorý dokáže poškodiť obsah a zašifrovať ho," uviedla Terezková. "Národný bezpečnostný úrad je povinný zachovávať mlčanlivosť o podrobnostiach kybernetického bezpečnostného incidentu. Patria medzi nich aj odporúčania, ktoré úrad poskytuje jednotlivým subjektom," uviedol hovorca Národného bezpečnostného úradu Peter Habara. 

Úrad bezpečnosť elektronických sietí posilnil a plánuje poučiť aj iných. "Chceme byť možno aj takým lídrom a šíriť osvetu v tom, aby sa takýmto útokom vystríhali aj iní obyvatelia a preto v súčasnosti pripravujeme aj takú príručku. Tá bude smerovaná najmä pre seniorov s tým, aby si aj oni dávali pozor na takéto kybernetické útoky, nájdu tu aj opatrenia ako sa im vystríhať," povedala Terezková. Nešlo o ojedinelý prípad. V októbri ramsomvérový útok zaznamenalo aj mesto Malacky. Po samotnom zistení pracovníci IT oddelenia z preventívnych dôvodov odstavili celý systém a kontaktovali bezpečnostné zložky. "Mestský úrad dočasne fungoval v núdzovom režime. V tom štandardnom režime fungovali 3 pracoviská matrika, podateľňa a evidencia obyvateľov. Postupne sa škody podarilo odstraňovať a takýmto spôsobom sa postupne jednotlivé systémy sfunkčňovali," povedala vedúca útvaru komunikácie a vonkajších vzťahov mesta Malacky Ľubica Pilzová. 

Samotné ramsovérové útoky sú čoraz viac frekventovanejšou témou a netýkajú sa len verejných inštitúcií. V praxi ide o novodobé výpalníctvo, pri ktorom od vás útočník žiada peniaze za odblokovanie vášho počítača. Dostať sa tak môže k akýmkoľvek súborom, fotografiám či k osobným údajom. "Ide o to, že niekto na diaľku sa dostal k vám do počítača a prepísal súbory pre vás neznámym kódom," uviedol odborník na IT technológie Ondrej Macko. 

Následne vás kontaktuje samotný hacker so žiadosťou o výkupné. V tomto prípade je potrebné byť obozretný. Šanca, že sa s nim dohodnete je mizivá. Samotnú skúsenosť s takýmto vydieraním má aj IT expert Ondrej Macko. "Dostal som také hlásenie, že všetky moje súbory sú zaheslované a ak chcem sa dostať k nim späť tak mám ísť do jednej trafiky a zakúpiť tam darčekové kupóny a ich kód potom odoslať na ďalšiu adresu. Tak som vedel, že toto je určite podvod. Išiel som naozaj do tej predajne a zistil, že to naozaj majú ale nezakúpil som to samozrejme," uviedol Macko. 

Macko tak prišiel o časť svojich údajov. Najlepšou ochranou je aj v tomto prípade prevencia. Tá v prípade takýchto útokov pozostáva v pravidelnom zálohovaní svojich dát, či už na cloudové servery alebo na fyzické úložiská. Dohľadanie samotných útočníkov je pritom veľmi náročné a často nemožné a tak sa téma kybernetickej bezpečnosti nás všetkých bude dotýkať v budúcnosti oveľa viac. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy