Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zvyšky hovädzieho dobytka na nelegálnom smetisku. Mohli zamoriť vodu aj pôdu
Zdielať na

Zvyšky hovädzieho dobytka na nelegálnom smetisku. Mohli zamoriť vodu aj pôdu

RIMAVSKÉ JÁNOVCE / Uhynuté zvieratá by po správnosti mala zlikvidovať kafiléria, neznámy chovateľ sa ale rozhodol pozostatky vyhodiť na smetisko nad obcou. Takto sa zbavil 14-tich kusov hovädzieho dobytka.

Nechutný nález objavil miestny obyvateľ počas prechádzky prírodou. Pozostatky zvierat sú vyhodené na nelegálnom smetisku. Páchateľ sa ani neobťažoval ich niečím pozakrývať. "Tam sa nachádza deväť malých teliatok a tu o dačo ďalej, tie tri kravičky," povedal oznamovateľ Milan. 

Spôsob, akým sa niekto zbavil uhynutých zvierat, tohto muža mimoriadne rozhorčil a nahneval. Myslí si, že páchateľ by mal byť potrestaný. Oznámil to preto polícii. "Podľa mňa toto je trestný čin. Veď toto hrubo znečistil životné prostredie," uviedol Milan. "Keď sa toto tu rozloží a dostane sa to cez spodné vody do tej vodárne, tak potom z vodárne pôjde pokazená voda pre zvieratá," povedal Milan. 

"Vyšetrovanie vykonáva odbor odhaľovania nebezpečných materiálov a enviromentálnej kriminality. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre neoprávnené nakladanie s odpadmi," povedal hovorca PPZ SR Michal Slivka. Policajti na smetisku našli 14 kusov hovädzieho dobytka. Označenie pre identifikáciu chovateľa chýbalo. 

"Ušné čísla orezané, resp. neboli založené. Ak by boli ušné čísla, tak by sme vedeli komu patria. Ale to už sú takíto chovatelia takíto skúsení, že to takto robia," uviedol riaditeľ RVaPS Rimavská Sobota Rudolf Smriga. Takéto prípady žiaľ nie sú ojedinelé. Dôvodom sú pravdepodobne peniaze. Chovatelia nechcú platiť vysoké sumy kafilérii, ktorá je na Slovensku už iba jedna. "Pravdepodobne preto, aby nemuseli platiť kafilérku. Kafilérky sú veľmi drahé," uviedol Milan. Odvoz vyhodených zvieracích pozostatkov už zabezpečili veterinári. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy