Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Diviačia zver robí problémy na sídliskách, vyhľadáva potravu stále bližšie k mestu
Zdielať na

Diviačia zver robí problémy na sídliskách, vyhľadáva potravu stále bližšie k mestu

POVAŽSKÁ BYSTRICA / S diviakmi v Považskej Bystrici sa opäť prišli porátať poľovníci. Zver stráca plachosť, vyhľadáva potravu stále bližšie k sídlisku a mestu. Je premnožená a diviačice svoje mladé učia od mala, kde si potravu nájdu rýchlo a bez problémov.

Premnožená zver atakuje aj obyvateľov hlavného mest. Naposledy sa diviačia rodinka objavila na električkovej trati. Hrubú knihu by o diviakoch vedeli napísať aj obyvatelia žilinského sídliska Hájik. V Považskej Bystrici sa diviačí problém objavil pred pár mesiacmi a doteraz trvá.

"Diviačia zver je premnožená aj tých náletových drevín je veľa a poskytujú jej útočisko budeme sa snažiť poľovačkami znížiť stav tak, aby ľudí neohrozovali," uviedol primátor Považskej Bystrice, Karol Janas. 

Už po štvrtýkrát sa poľovníci stretli na spoločnej poľovačke neďaleko sídliska Rozkvet. "Táto poľovačka je naplánovaná na žiadosť mesta," priblížil Jozef Ferenec zo Slovenského poľovníckeho zväzu.

Dovedna už ulovili 25 diviakov, stále je to ale málo. "Väčšinou sa ľudia sťažujú, že im robia problémy a chodia do záhrad," hovorí obyvateľ Považskej Bystrice, Miroslav.

Poľovníci tentokrát strieľali aj v intraviláne mesta, aj pre to museli byť mimoriadne opatrní. 55 pušiek a 20 poľovných psov hnalo diviakov z krovín. Azda najlepšími duričmi sú slovenské kopovi. Na poľovačkách sa častokrát aj zrania.

"Ostrejšie psy, ktoré sú kontaktné, tie idú až na kontakt s diviačou zverou, keď je viacej psov, to je ako svorka, tak odvaha vzrastá," uviedol poľovník Silvester Pastva.

Najbližšie mesto plánuje zlikvidovať krovinaté porasty. "My predpokladáme, že keď sa vyčistia tie pozemky, ktoré sa nachádzajú okolo sídliska, tak stratia takú prirodzenú ochranu a stiahnu sa opäť do hustejších lesných porastov," doplnil Karol Janas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy