Jasno
17°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Notár mal peniaze míňať na hazardné hry. Klientov pripravil o skoro dva milióny eur
Zdielať na

Notár mal peniaze míňať na hazardné hry. Klientov pripravil o skoro dva milióny eur

KOŠICE / Košického notára vyšetruje polícia už od konca apríla. Dva dni mal byť nezvestný, neprišiel na svoj úrad a tak po ňom vyhlásili pátranie. Po príchode policajtom povedal, že ho uniesli a neznámym mužom musel dať 4 milióny eur v hotovosti. Neskôr sa ale zistilo, že peniaze svojich klientov, takmer milión osemstotisíc eur, minul pre seba.

Okresná prokuratúra v prípade obvineného notára z Košíc ukončila vyšetrovanie. Nie je ale vylúčené, že k doposiaľ jedenástim skutkom, nepribudnú ďalšie. Notára mali podľa jeho slov ešte v apríli uniesť a vydierať. Vraj od neho neznámi muži žiadali ako výkupné 4 milióny eur, z jeho trezoru. Popri vyšetrovaní sa ale zistilo, že peniaze nedal vydieračom, ale použil ich pre seba. "Finančnými prostriedkami, ktoré prijal do notárskej úschovy, nakladal v rozpore s účelom, na ktorý mu boli zverené," vysvetlila hovorkyňa Krajskej prokuratúry v Košiciach, Jarmila Janová.

Peniaze si podľa prokuratúry prevádzal na svoje súkromné účty, do stávkových spoločností, či investoval do virtuálnej meny. "Svojim klientom tak spôsobil celkovú škodu vo výške takmer milión osemstotisíc eur," dodala Janová. To, či sú to všetky skutky, ktoré spáchal a či poškodených nie je viac, preveruje polícia. Notára už aj obvinili z obzvlášť závažného zločinu sprenevery a za to mu hrozí 15-ročné väzenie. "Na hlavnom pojednávaní budeme okrem nepodmienečného trestu odňatia slobody, trestu prepadnutia majetku a ochranného dohľadu navrhovať, aby uhradil spôsobenú škodu poškodeným a aby súd rozhodol, o zaistených finančných prostriedkoch na účtoch a zaistenom majetku obvineného, v prospech poškodených," dodala Janová. Obvinený Vojtech K. sa už budúci týždeň postaví pred sudcu, ktorý bude rozhodovať o jeho väzobnom stíhaní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy