Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kauza kabelkových podvodníkov pokračuje. Manželský pár podáva trestné oznámenia na svojich klientov
Zdielať na

Kauza kabelkových podvodníkov pokračuje. Manželský pár podáva trestné oznámenia na svojich klientov

BRATISLAVA / Hromadné trestné oznámenie v kauze miliónového podvodu už má na stole generálna prokuratúra. Manželský pár mal predávať luxusné kabelky a módne doplnky. Svojim klientom mali tvrdiť, že sa im v biznise veľmi darí. No keďže nestíhajú pokrývať zálohy na tovar, žiadali od nich peniaze na úhradu preddavku s tým, že pokiaľ tovar predajú, peniaze sa im vrátia, a to aj s úrokmi. Podľa poškodených sa tak nestalo. Okrem toho, že prišli o peniaze, niektorým pribudlo aj trestné oznámenie práve zo strany manželského.

"Keby ja som okradol štát o pár korún, mal by som tu kontroly od rána do večera. Ona si môže teraz požičiavať a nevrátiť peniaze ľudí kedy chce a koľko chce. Informácie sú, že chcú ísť do Maďarska, ale zatiaľ viem, že sú tu - do nákupného centra chodia bežne akoby sa nič nestalo," povedal šéfkuchár Massimo Attanasio. 

Partnerka známeho šéfkuchára nie je jediná, ktorej sa nemali na účet vrátiť peniaze. Okolo 10 000 € má podnikateľka dlhovať aj Marekovi. "Posielala mi screenshoty - že ako odoslala peniaze, ale viete z tých čakajúcich platieb, čiže keď to odoslala, tak to zrušila. Stále dookola mi chodili 2 typy správ - pošli mi číslo účtu, pritom o 2 správy vyššie ho mala alebo že zajtra posiela peniaze, prídu o dva dni," uviedol poškodený Marek. 

Oveľa väčšie množstvo peňazí má žena dlhovať aj spolužiačke z vysokej školy. "V roku 2018 sme podpísali 2 zmluvy o pôžičke. Problém nastal v roku 2019, keď sa mi peniaze mali vracať, nastal kolotoč výhovoriek. Až jedného dňa ukončila komunikáciu s tým, že ona mi nič nedlží a že sa vidíme na súde. Dnes dokonca vyšiel článok, že sú vydieraní a tí poškodení si to vymýšľajú," povedala poškodená Barbora. 

"Niečo z internetu prišlo, že my sme stiahli fotky z facebooku, ale to vôbec nie je pravda," povedal Massimo. Niektorí poškodení sa preto rozhodli podať hromadné trestné oznámenie na generálnu prokuratúru.

"Generálna prokuratúra dnes predmetné podanie zaevidovala. Po jeho pridelení a preštudovaní prokurátorom trestného odboru prokurátor rozhodne o ďalšom postupe," povedala hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. "Ja vtedy končím, keď vráti peniaze, alebo keď ide do basy," uviedol Massimo. 

Do väzenia podľa manželov, ktorí kšeftovali s kabelkami, majú ísť údajní poškodení. "Paradoxne zvolili stratégiu, že na týchto všetkých ľudí, ktorým dlžia peniaze začali podávať trestné oznámenia - za pokusy o zabitie, vydieranie, vykradnutie auta, aby odvrátili pozornosť," povedala poškodená Barbora. 

Ešte počas septembra minulého roka bolo zo strany partnerov podané trestné oznámenie vo veci podozrenia z trestného činu vydierania. "Toto oznámenie bolo následne v priebehu októbra postúpené na OR v I. bratislavskom okrese a dňa 11.10.2021 odstúpené na bratislavskú krajskú kriminálku. V súčasnej dobe je vedené trestné stíhanie vo veci trestného činu vydierania," uviedol hovorca KR PZ Bratislava Michal Szeiff. 

Polícia avizovala, že naďalej vykonáva procesné úkony, doposiaľ však nebolo vznesené obvinenie voči konkrétnej osobe. S podnikateľkou aj jej manželom sme sa pokúšali spojiť - opäť však márne - SMS správy sa vrátili ako nedoručené a telefón nám nedvíhali. 

V prípade dokázania viny z obzvlášť závažného zločinu podvodu hrozí manželskému páru až 15-ročný pobyt za mrežami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy