Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Chráneného vlka našli zastreleného neďaleko diaľnice. Páchateľovi hrozí až päťročné väzenie
Zdielať na

Chráneného vlka našli zastreleného neďaleko diaľnice. Páchateľovi hrozí až päťročné väzenie

SVIT/ŠTRBA / Zastrelený vlk nepríjemne prekvapil poľovníkov i ochranárov. Zhodli sa na tom, že jednoznačne išlo o pytliactvo. Pod Tatrami niekto po prvýkrát zastrelil vlka dravého. Mŕtve zviera ležalo v lese neďaleko frekventovanej diaľnice medzi Svitom a obcou Štrba.

Zastreleného vlka dravého našiel poľovník

"Doposiaľ neznámy páchateľ neoprávnene zasiahol do výkonu práva poľovníctva tým spôsobom, že bez povolenia a strelnou zbraňou zastrelil vlka dravého," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Prešov Jana Ligdayová.

Fotografie spomínaného zastreleného vlka mala k dispozícii TV JOJ. Tie sú priamo z miesta, kde bol nájdený. Mal prestrelenú brušnú časť. "Vlk bol samec. Zdravý jedinec. Vážil takmer 47 kilogramov," informovala zoologička, správa TANAP-u, Erika Feriancová. Zastrelené zviera našiel poľovník z miestneho združenia v lesíku medzi diaľnicou a takzvanou starou cestou zo Svitu do Tatranskej Štrby. 

Nie je jasné, kde pytliak zviera zastrelil 

"Priamo tam, kde bol vlk nájdený, sa neloví," tvrdil predseda Poľovníckeho združenia Vysoké Tatry Ján Garaj. Nie je zatiaľ jasné, či pytliak strieľal priamo pri frekventovanej diaľnici alebo na inom mieste. K ceste sa zranené zviera dostalo po vlastných a uhynulo. Viac ukážu výsledky pitvy. V každom prípade je vlk už celoročne chráneným zvieraťom a mimoriadne dôležitým druhom pre prírodu. 

"Vlk má nezastupiteľnú funkciu v prírode. Je to prirodzený predátor, ktorý v prvom rade reguluje populačnú dynamiku iných druhov zverí," vysvetľoval Garaj. 

Páchateľovi hrozí až päťročné väzenie v prípade preukázania viny

"Samozrejme vieme, že momentálne je africký mor ošípaných na Slovensku, takže určite aj v týchto prípadoch pomáha," doplnila Feriancová.  

Hodnota zastreleného vlka bola vyčíslená na 3 000 eur. Prípadom sa už zaoberajú krajskí kriminalisti. Tí spolu s ochranármi prosia prípadných svedkov alebo ľudí, ktorí majú akékoľvek informácie o tomto skutku, aby zavolali na číslo 158 a pomohli objasniť daný prípad. "Páchateľovi v prípade preukázania viny pred súdom hrozí za tieto trestné činy trest odňatia slobody až na 5 rokov," informovala Ligdayová . 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy