Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Traja Poliaci, po ktorých pátrali záchranári vo Vysokých Tatrách, sú mŕtvi. Neprežili tristometrový pád
Zdielať na

Traja Poliaci, po ktorých pátrali záchranári vo Vysokých Tatrách, sú mŕtvi. Neprežili tristometrový pád

Troch Poliakov, ktorí boli vo Vysokých Tatrách nezvestní od piatkového večera, 7.1., našli horskí záchranári mŕtvych. Pravdepodobne išlo a poľského horského sprievodcu UIMLA s dvoma klientmi, ktorí mali v úmysle vystúpiť na Gerlachovský štít.

Záchranári sa pri pátraní sústredili na lokality Batizovskej a Velickej próby. Pri pátraní pomáhali aj poľskí horskí záchranári z TOPRu. Ako informovala Horská záchranná služba na svojej internetovej stránke, záchranári našli tri telá pod južnou stenou Kotlového štítu. Momentálne prebiehajú neodkladné záchranárske práce a bude nasledovať transport telesných pozostatkov Poliakov do Starého Smokovca.

Horský sprievodca UIMLA nie je kvalifikovaný na sprevádzanie klientov v horolezeckom teréne, príčiny nehody budú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

"Skupina štyroch Poliakov sa vybrala do Tatier, jeden z nich šiel takú bežnú túru a odpojil sa od tých troch," priblížil Daniel Mahdal, vedúci záchrany Horskej záchrannej služby. Tí sa vybrali na Gerlachovský štít. Trojica kamarátov sa už neozvala. Ešte v noci vyrazili horskí záchranári pod Batizovskú próbu. 

Skupiny záchranárov hľadali na rozsiahlych miestach. Na pomoc prišli aj poľskí záchranári. Hľadanie pokračovalo aj v Tatranskej Lomnici a pátranie mohlo sťažovať aj počasie. 

Trojicu našli záchranári bez známok života pod južnou stenou Kotlového štítu. Ich transport skomplikoval vietor. Let dokázal dostať telá dole, do Smokovca.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy